Teška godina: Nestašica meda u BiH, kilogram i do 40 KM!?

Za pčelare diljem BiH, ali i regije 2021. godina neće se pamtiti po dobrom. Zbog vremenskih prilika i dugog sušnog razdoblja našli su se u velikim problemima.

Prema riječima starijih pčelara, ovo je po njih najgora godina u posljednjih pedeset, a prognoze za iduću također nisu optimistične. Sve to rezultiralo je time da “meda nema ni za lijeka”, piše bhpcelar.ba.

Nestašica je meda u BiH. Njegova cijena je otišla na 20, 30 pa čak i do 40 maraka za kilogram. Med se traži doslovno kao lijek. Razlog tome je jako loša godina, odnosno klimatske promjene koje utječu na vremenske pogodbe. Imamo hladna proljeća, a dugoročnu ljetnu sušu. Kiša nije padala gotovo tri mjeseca ni po planinama, ni u Hercegovini, a po tom pitanju je stradao gotovo cijeli južni Balkan – kaže Miroslav Ostojić predsjednik Udruge pčelara ‘Broćanska kadulja’.

Pčelari u problemima

Pčelari su razočarani. Svaki dan neko želi prodati svoje košnice, a nema kome. Jednostavno ih se ne može prehranjivati. Pčelama je sada potrebno namiriti zimnicu između 10 i 15 kilograma meda da bi mogle opstati, a košnice su prazne. To su veliki problemi. Pored svega toga, kada su pčele gladne, dolaze razne bolesti, pčele se napadaju u borbi za opstanak i tako se bolesti proširuju. Najviše se bolesti prenose kada su nepašne godine. Problemi su veliki – dodaje Ostojić.
Na tržištu ima samo patvorenog meda, čak je i uvozni skup. Cijena takvog meda se vrti oko 2,5 do 3 eura. Takav med se napravi u mašinama. To nije ni šećer, to je kukuruzni slad i ostale primjese i arome. Toga je na tržištu najviše. Pravog meda vrlo malo ima. Imam kolega pčelara koji su nešto malo uspjeli izvrcati, ali oni ne žele doslovno prodati više od kilograma ili dva – ističe.

Ne očekuje se bolje ni u idućoj godini.

Ovo je najgora godina u posljednji pedeset, tako kažu stariji pčelari. Stoljetnjak kaže da i iduća godina neće biti dobra. Očekuje se tek da bi 2023. moglo biti solidno meda kako ga je nekada i bilo”.

Traži se pomoć od države, ali…

Savez Kadulja na državnoj razini je tražio od Federacije da pomogne pčelarima u tom segmentu, međutim malo tko se odaziva. Ministar poljoprivrede obećava, ali od toga izgleda nema ništa. Jednog dana ćemo ući u EU i koliko košnica prenesemo toliko ćemo ih moći i imati. Ako bilo što drugo budemo željeli proširivati morat ćemo pitati EU. No vlasti nas po tom pitanju ne shvaćaju i nemaju razumijevanje za ono što nas čeka – kazao je Ostojić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79