Teška životna priča: 21 godinu prehranjuje obitelj radeći za dnevnicu

Sve teže prilike u Bosni i Hercegovini svakodnevno tjeraju njezine stanovnike na migracije, kako one unutar zemlje tako i izvan njezinih granica, a sve to u potrazi za poslom.

Već 21 godinu Franjo Ćosić iz Banje Vrućice nadomak Teslića dolazi u Široki Brijeg radeći poslove za dnevnicu i tako prehranjuje svoju porodicu.

Franjo u razgovoru za portal Jabuka.tv ističe kako su ga prilike u rodnom Tesliću natjerale da ostavi svoju porodicu i nađe izvor prihoda kojim bi prehranio suprugu, djecu i majku.

Radim gdje me zovnu. Zovne me ovaj, onaj. Ljudi koji me znaju daju moj broj telefona. Kopam bašču, okopavam vinograd, trgam grožđe, frezam. Kada je zima cijepam drva. Snalazim se. Ako nekome u firmi treba, onda radim i fasade, govori Franjo, fasader po zanimanju.

Zaradim ovdje u Širokom na dnevnici, uštedim nešto radeći petnaest dana, mjesec, nekada i dva. I onda odem kući. U Bosni nema posla, priča šezdesetdvogodišnji Franjo dodajući kako želi pošteno raditi i zaraditi.

U Širokom Brijegu, kaže Franjo, zaradi ponešto. Nikada ga nisu prevarili, gdje je god radio, tu je dobio i ručak i večeru.

U Tesliću je ostao samo stariji narod koji nema nigdje. Većinom su to umirovljenici. Omladina je otišla i sada odlazi. Ako završi fakultet ili kakav zanat ide u svijet. Sve preko 18 godina odlazi, navodi Franjo dodajući da će se, nakon nekoliko dana sa svojom obitelji, opet vratiti u Široki Brijeg.

Namjerava i uskoro u Hrvatsku gdje bi preko jedne tvrtke radio kao fasader.

Gore u Tesliću sam se i “skinuo” s biroa. Počeli su me maltretirati. Dok sam ovdje, nekada zakasnim s prijavom par dana. Svakako gore nisam imao ništa. Kada god odem kupiti lijekove, sve moram platiti po punoj cijeni. Uglavnom, kada god negdje odeš, čim vide da si Hrvat, maltretiraju te, zafrkavaju, ispričao nam je Franjo.

Općina Teslić je prema popisu iz 1991. godine brojala više od 9.500 Hrvata. Popis iz 2013. godine pokazuje drastičan pad broja Hrvata, danas ih u Tesliću živi oko 1.400.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79