Tokom jula u BiH 11,689 osoba ostalo bez posla

Tokom jula u BiH 11,689 osoba ostalo bez posla


U samo mjesec dana, broj nezaposlenih je porastao za 3,827 osoba, dostigavši ukupno 350,461 nezaposlenih osoba prema evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje. To predstavlja povećanje od 1.1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Iako je ovaj broj manji za 3.13 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, izazov ostaje i dalje prisutan. Nezaposlenost je porasla u Federaciji Bosne i Hercegovine za 0.81 posto, u Republici Srpskoj za 0.13 posto, dok je u Distriktu Brčko BiH zabilježen znatan skok od 13.18 posto.

Istovremeno, informacije o Zeničko-dobojsko kantona nisu dostupne zbog implementacije novog informacijskog sistema.

Podaci ukazuju na raznolikost nezaposlenih osoba, s najvećim brojem kvalificiranih radnika (31.16 posto), ali i značajnim brojem nekvalificiranih osoba (28.75 posto) i onih sa srednjom stručnom spremom (28.04 posto). Također, 8.61 posto traži posao s visokom stručnom spremom.

U julu je evidentirano i brisanje s liste nezaposlenih, uz zapošljavanje 7353 osobe. Međutim, 11,689 osoba je ostalo bez posla, a poslodavci su prijavili potrebu za zapošljavanjem 2040 novih radnika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija