Tokom prošle godine na cestama u BiH svaki dan dogodilo se 85 nesreća

Tokom prošle godine na cestama u BiH svaki dan dogodilo se 85 nesreća


Stanje cestovnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini i dalje je nezadovoljavajuće, čemu svjedoče podaci o broju saobraćajnim nesreća tokom prošle godine.

Prema podacima BIHAMK-a, na području Bosne i Hercegovine dnevno se tokom 2022. godine događalo u prosjeku nešto više od 85 saobraćajnih nesreća, od toga blizu 20 saobraćajnih nesreća s poginulim/povrijeđenim osobama.

Naime, podaci pokazuju kako se na bosanskohercegovačkim cestama u protekloj 2022. godini dogodila ukupno 31.321 saobraćajnih nesreća, od kojih je zabilježeno 7230 saobraćajnih nesreća s poginulim i povrijeđenim osobama te 24.091 saobraćajnih nesreća s materijalnom štetom.

U navedenom razdoblju u saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini život su izgubile 222 osobe, 1554 osobe su teže povrijeđene, dok su 8704 osobe pretrpjele lakše tjelesne povrede. Najveći broj saobraćajnih nesreća na području Federacije BiH u 2022. godini dogodio na području Sarajevskog kantona.

Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća tokom prošle godine, oko 39,26% ih se dogodilo na području Sarajevskog kantona, zatim slijede Tuzlanski kanton s postotnim udjelom od oko 13,76%, Zeničko-dobojski kanton s postotnim udjelom od 12,26%, Unsko-sanski kanton s udjelom od 10,58% te Hercegovačko-neretvanski kanton s udjelom od 8,20%.

Nadalje, podaci BIHAMK-a pokazuju kako je broj saobraćajnih nesreća s poginulim/teže i lakše povrijeđenim osobama tokom protekle godine povećan u pet kantona, i to u Sarajevskm kantonu, Bosansko-podrinjskom kantonu, Posavskom kantonu, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, dok je u drugih pet kantona zabilježeno smanjenje. Kada je riječ o razlozima, veliki broj saobraćajnih nesreća na našim cestama, među ostalim, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niske razine saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na cesti među najčešćim su faktorima izazivanja saobraćajnih nesreća, slijede saobraćajne nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nesreće koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštovanje saobraćajne signalizacije itd. Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – razmak između vozila, kao i nepoštivanje prvenstva prolaza. Ostali uzroci koji su utjecali na saobraćajne nesreće, ali u manjem postotku, su nepropisno skretanje, nedostatak signalizacije, tehnički neispravna vozila, oštećenje ceste itd., navode iz BIHAMK-a.

Kada je riječ o mjestima na kojima su se dogodile, najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju, zatim na magistralnim cestama, potom slijede lokalne pa regionalne ceste itd. U protekloj godini zabilježen je i povećan broj saobraćajnih nesreća na autocestama u Bosni i Hercegovini u odnosu na 2021. godinu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija