Toplinski val zahvata BiH: Temperature će dosezati do 40°C

Meteorološko ljeto 2024. godine započelo je u većem dijelu Europe vlažnim i hladnim vremenom, ali uskoro nas očekuje snažan toplinski val koji će zahvatiti južnu, središnju i istočnu Europu.

Prognozira se da će temperature doseći iznad 30 stepeni Celzijusa, a u nekim zemljama čak i do 40 stepeni Najviše temperature očekuju se i na Balkanskom poluotoku.

Prošle sedmice veći dio Europe imao je neobično hladno vrijeme za ovo doba godine, osim jugoistoka koji je doživio toplinski val. Grčka i Turska su bilježile izuzetno visoke temperature, čak i rekordne za pojedine dijelove Grčke i Egejskog mora. Noću su temperature bile oko 30 stepeni Celzijusa, dok su dnevne dosezale i prelazile 40 stepeni. Dana 13. juna, Grčka je zabilježila temperature iznad 42°C na 34 meteorološke stanice, iznad 40°C na 136 stanica i iznad 35°C na 322 stanice.

Slijedeće sedmice očekuju se visoke temperature u cijeloj centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi, uz temperaturni rast iznad uobičajenog za ovo doba godine. Glavni uzrok predstojećeg toplinskog vala je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplinska kupola.

Kada se formira dugotrajno stabilno vrijeme, ova pojava pojačava toplinske valove, djelujući poput poklopca koji zahvata znatno topliju zračnu masu i pritišće je prema tlu.

Od srijede do petka, najviše temperature očekuju se u Italiji i na Balkanu, gdje će dosezati blizu 40°C. Vrhunac toplinskog vala očekuje se u petak, kada bi temperature u Italiji mogle dostići i 42°C.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79