Toplo vrijeme u decembru opasno po zdravlje građana

Sezona gripe je pokucala na vrata. Međutim, toplo vrijeme usred kalendarske zime ima svoje prednosti, ali i mane. Stručnjaci upozoravaju kako visoke temperature u decembru mogu negativno utjecati na naš organizam, ali pozitivno na raspoloženje.
Redovna terapija

Dežurni ljekar iz Hitne pomoći u Sarajevu Zakira Pašić za „Avaz“ je kazala kako treba povesti računa o svemu, prije svega o slojevitom oblačenju. Jutra i noći su svježi, preko dana zna biti toplo.

– Ovakvo vrijeme dovodi do virusa. Naši građani moraju da rade na imunitetu. Konstantno unositi u organizam raznovrsno voće, povrće, supe, čajeve. Bitno je napomenuti da pacijenti moraju uzimati redovno terapiju. San je veoma bitan, kao i dnevne aktivnosti. Kad god su u mogućnosti građani trebaju ići na planinu, na čist i svjež zrak – istakla je Pašić.

Dodaje kako se u posljednje vrijeme javlja dosta više pacijenata s povišenim temperaturama, ali da situacija nije alarmantna.

Epidemiolog Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo KS za „Avaz“ je kazala da se svake kalendarske godine u 40. sedmici počinje voditi evidencija o respiratornim infekcijama i nadzor traje do 20. sedmice iduće kalendarske godine.

Respiratorne bolesti

– U periodu povećanja broja respiratornih bolesti naročito se kontrolira i laboratorijski potvrđuje sezonska gripa. Zbog toga se uvijek, prije ovog perioda, preporučuje vakcinacija protiv sezonske gripe vakcinom za tu sezonu. U periodu registriranja respiratornih bolesti ove sezone prijavljeno je 27.310 oboljelih od respiratornih bolesti i 2.989 oboljelih od bolesti sličnih gripi – kazala je Pitić.

Dodaje kako u ovom periodu godine građani moraju izbjegavati gužve, skupove i zatvorene prostore.

– Izbjegavajte brisanje maramicom nosa i usta kad kašljete ili kišete, nakon korištenja maramicu bacite u smeće. Perite ruke često sapunom i vodom, te sredstvima na bazi alkohola. Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta jer rukom sa zagađene površine možete prenijeti virus. Treba, naravno, izbjegavati i kontakte sa zaraženim ili bolesnim ljudima, ne treba ići u posjetu bolesnicima ako nije nužno – istakla je Pitić.

S druge strane sarajevski meteorolog Nedim Sladić istakao je kako u proteklih sto godina ovakvo vrijeme nije bilo zabilježeno.

– Posljednji put se 1989. godine desila slična situacija. Ne zna se još može li se povezati s klimatskim promjenama. Za sada se može reći da je zaista ekstremno. Od ponedjeljka bi trebalo biti hladnije vrijeme, ali još se ne zna kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu – kazao je Sladić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79