Tragedija u Palama: Otac je dvoje djece bacio kroz prozor, majci (33) koja je pozvala vatrogasce i kćerci (8) nije bilo spasa

Tragedija u Palama – u požaru u kući porodice Terzić u mjestu Mokro, stradale su tridesettrogodišnja majka i osmogodišnja kćerka.

Uzrok požara biće utvrđen nakon uviđaja vještaka po nalogu dežurnog tužioca Osnovnog tužilaštva Istočno Sarajevo. Zbog ove nesreće za sutra je na području Pala proglašen Dan žalosti.

Vatrogasce je 50 minuta nakon ponoći u pomoć pozvala stradala žena, ali se do dolaska dva vatrogasna vozila u naselje udaljeno 15 kilometara, plamen razbuktao i zahvatio cijelu lijevu stranu kuće.

“Zahvaćeno je bilo prizemlje i sprat kuće, pozvali smo pojačanje i pristupljeno je gašenju, prvo vanjskom, a kasnije i unutrašnjem. Nakon 40-45 minuta izvršena je lokalizacija i tada smo tek mogli da uđemo u unutrašnjost objekta. Kada smo ih pronašli, već je bilo prekasno”, rekao je komandir Vatrogasnog odjeljenja Teritorijalne vatrogasno – spasilačke jedinice Istočno Sarajevo Goran Božić.

U trenutku požara u kući je bilo 7 lica, od toga troje djece. Komšije su pritekle u pomoć, ali gluho doba noći spriječilo ih je da stignu na vrijeme, da spase i majku i djevojčicu.

“Strašno, dijete malo i majka su nastradali, tragedija užasna. Zahvaljujući prisebnosti oca u tom trenutku, spasio je dva sina, stariji ima lom ruke, pošto ih je otac morao baciti sa terase, drugi, mlađi je pao u snijeg”, istakao je za RTRS jedan od komšija Ognjen Koprivica.

Požar se širio iz prizemlja ka spratu, blokirajući izlaz iz kuće. Zvanično, uzrok će vještaci protivpožarne zaštite saopštiti nakon detaljnih analiza, tek za nekoliko dana. Nezvanično, moguće je da je tragediju izazvao produžni kabl sa više prikopčanih potrošača.

“Dežurni tužilac rukovodi uviđajem, nalaže sve potrebne mjere i radnje. Nakon što se prikupe informacije, moći ćemo govoriti više, znači dok vještaci ne izdvoje nalaze i mišljenje, ne možemo govoriti o uzroku”, ističe portparol Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo Neven Kramer.

Uz tragično okončani život djevojčice i njene majke i sve traume cjelokupne porodice, nevolja je i gubitak krova nad glavom.

“Nema dileme da će opština, zajedno sa gradom preduzeti sve mjere neophodne, prije svega da se porodica zbrine koliko je večeras. Naravno da ćemo pomoći, ali ono što je nenadoknadivo, to su ljudski životi”, zaključio je načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79