Trajno se izmješta OSA BiH

Vijeće ministara BiH zadužilo je Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSA BiH) da u saradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH formira radnu skupinu za praćenje i implementaciju Projekta izgradnje objekta za potrebe smještaja OSA-e BiH.

Ovo je rezultat usvajanja Izvještaja o realizaciji zaključaka Vijeća ministara BiH s 28. sjednice, održane 9. 11. 2023. godine.

Izvještaj sadrži hodogram aktivnosti s dinamikom implementacije projekta, financijskom procjenom izgradnje i idejnim projektom objekta za potrebe OSA-e BiH. Cilj projekta je trajno rješavanje smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

Ranije je odobrena lokacija za izgradnju u Sarajevu, u ulici Adema Buće, koja je kupljena još 2006. godine i uknjižena na Bosnu i Hercegovinu. Međutim, izgradnja sjedišta OSA-e BiH nije realizirana zbog nedostatka sredstava.

Procjena potrebnih financijskih ulaganja za projekt iznosi ukupno 30.000.000 KM, a urađena je na osnovi idejnog projekta i drugih komunalnih troškova po fazama.

Očekuje se završetak izgradnje objekta i vanjskog uređenja u avgustu 2026. godine. Ova inicijativa ima za cilj osigurati adekvatan smještaj i uvjete rada za OSA-u BiH, što je od vitalnog značaja za njeno funkcionalno djelovanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79