Trend na tržištu u BiH: Nekretnine kao privlačna investicija kroz najam

Trend na tržištu u BiH: Nekretnine kao privlačna investicija kroz najam


U uslovima dinamičnih promjena na svjetskom stambenom tržištu, Bosna i Hercegovina se neizbježno pridružuje trendovima koji oblikuju ovu globalnu industriju. Rastući broj građevinskih projekata i izdanih građevinskih dozvola u zemlji dovodi do porasta stambenih objekata, no istovremeno se suočava s izazovima koji su prisutni na globalnoj razini.

Kao i mnoge druge zemlje, Bosna i Hercegovina se suočava s visokim cijenama nekretnina, povećanjem troškova stanovanja i sveprisutnom komercijalizacijom stambenog prostora. Kuće i stanovi nisu više samo prostor za život, već su postali i investicijsko dobro te izvor prihoda putem najma, što se posebno ističe u ljetnom periodu.

Jasno je da su vikendice, kuće i stanovi sve više prilagođeni stranim klijentima, no u trenutku inflacije kada mnogi jedva spajaju kraj s krajem, takvo što će teško biti dostupno mnogima.

Iako se Sarajevo često percipira kao skupo mjesto za stanovanje, poređenjem cijena nekretnina s drugim gradovima u regiji, poput Beograda i Zagreba, dolazi se do zaključka da je Sarajevo povoljnije. Ta razlika u cijenama je naročito očita kad se usporedi s obalnim gradovima kao što je Dubrovnik te regijama visoke cijenjenosti, primjer Istrom. Čak i u gradovima poput Skoplja i Prištine, gdje su cijene nekretnina visoke, Sarajevo ostaje pristupačnija opcija.

U svjetlu ovih izazova, mnoge zemlje širom svijeta razmatraju promjene u oporezivanju nekretnina kako bi potaknule dugoročno stanovanje i smanjile špekulacije na tržištu. Kao primjer, Njemačka je krenula u reformu poreza na nekretnine s ciljem potpunog ukidanja tog poreza. Ovo ukazuje na rastuću svijest o važnosti stabilnosti stambenog tržišta.

Visoke cijene stambenih kvadrata predstavljaju poseban izazov za srednji sloj i mlade ljude koji teže vlastitom stanu ili kući. U proteklom desetljeću, niske kamatne stope širom svijeta dovele su do rasta cijena nekretnina, što je otežalo pristup tržištu čak i u najrazvijenijim zemljama. Ovaj trend postavlja pitanje održivosti dugoročnog stanovanja za širu populaciju.

Napredovanje tržišta nekretnina nije zanemarivo ni u globalnom kontekstu. Primjera radi, u Austriji, svaki drugi stambeni kredit ima promjenjivu kamatu, što stvara probleme za dužnike. U Sjedinjenim Američkim Državama, rast kamatnih stopa na hipotekarne kredite stvorio je dodatne izazove za otplatu dugova. Iako to zasad nije značajno utjecalo na cijene nekretnina, moguće je da će dugoročni efekti biti kompleksni.

Stambeno tržište Bosne i Hercegovine, poput mnogih drugih, suočava se s izazovima i promjenama koje oblikuju globalnu scenu. Važno je pronaći ravnotežu između potreba stanovništva za dostupnim stanovanjem i ekonomske održivosti tržišta. Kroz pažljivu regulaciju, podršku srednjem sloju i poticanje dugoročnog stanovanja, Bosna i Hercegovina može ostvariti stabilno i prosperitetno stambeno tržište.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija