Trenutno obustavljeno izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola…

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine obavijestila je javnost o kvaru na informacionoj opremi koja je u nadležnosti IDDEEA-e.

Kako navode, do problema je došlo jučer, odnosno 21.3. 2024 oko 12 sati. Ovaj problem rezultirao je otežani rad velikog dijela njihovog sistema, zbog značajnog broja resursa koji se nalazi na pomenutoj infrastrukturi.

Zbog ovog problema, Agencija trenutno nije u mogućnosti da osigura kontinuitet u pružanju određenih usluga prema svojim korisnicima, objavili su iz Agencije.

“Posebno je važno istaći Ministarstva unutrašnjih poslova putem kojih građani podnose zahtjeve za izdavanje svih putnih isprava, ličnih karata, vozačkih dozvola, zatim stanice tehničkih pregleda putem kojih građani vrše tehnički pregled vozila, kao i razmjenu podataka prema svim drugim nadležnim organima”, objavili su iz IDDEEA-e.

Napominju da su u proteklim godinama više puta planirali nabavku adekvatne opreme za ove namjene, ali, kako kažu, nisu bili u mogućnosti da to realizuju zbog nedostatka budžeta, odnosno poništenja nabavke.

“Nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava i neuspjeha u procesu nabavke 2022. godine (postupak je bio poništen, a nakon toga u budžetu nismo imali više sredstva za ponovno pokretanje procedura nabavke) još uvijek nismo uspjeli osigurati novi sistem. Agencija je i u ovoj godini ponovo planirala nabavku navedene opreme, međutim kako su sve državne institucije još uvijek u privremenom finansiranju, nemamo mogućnosti nabavke iste”, navode iz Agencije.

Podsjećaju da je oprema nabavljena 2012. godine, a zbog prethodno navedenih razloga još uvijek nisu uspjeli pronaći adekvatan način kako da je zamijene, iako se ona odavno smatra zastarjelom.

“Uprkos svim navedenim izazovima, zaposlenici Agencije za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine rade neprekidno posljednjih 20 sati, te ulažu dodatne napore kako bi se situacija normalizovala što je prije moguće. Vaša podrška i razumijevanje su nam od velikog značaja u ovom trenutku”, poručuju iz IDDEEA-e.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79