Tri inspektora imaju zadatak da provjere mjere zaštite na radu kod 9.000 privrednih subjekata

Tri inspektora imaju zadatak da provjere mjere zaštite na radu kod 9.000 privrednih subjekata


Čak 41 povreda na radu s teškim tjelesnim oštećenjima i smrtnim ishodom registrirana je na području Zeničko-dobojskog kantona ove godine. Prošlog mjeseca na radovima na sanaciji krova zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica usljed pada stradao je radnik. Novi slučaj uzburkao je zeničku, ali i širu javnost. Traže se odgovori, ali i odgovorni. No, jedno je evidentno – premali broj inspektora zaštite na radu u ovom kantonu u direktnoj je vezi sa sve većim brojem slučajeva koji ostavljaju trajne posljedice.

U kantonu s 12 općina i oko 9.000 privrednih subjekata mjere zaštite na radu provjeraju tek tri inspektora. Odgovorni poslodavci provode mjere zaštite na radu i upošljavaju osobe koje provode te mjere u preduzećima. Međutim, ima i onih koji ne provode mjere zaštite jer ih ne smatraju investicijom nego dodatnim troškom, piše Federalna.

S druge strane, mnogi nisu u mogućnosti da imaju pravnu pomoć ili pomoć ovlaštenih institucija iz oblasti zaštite na radu, što također otežava primjenu Zakona o zaštiti na radu iz 2020. godine.

No, uz ove, brojni su i drugi problemi, a s njima se najviše susreću radnici iz sektora građevine, šumsko-privrednog društva te metalskog sektora.

Usljed pada sa krova Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici jedan radnik je poginuo. Tako je postao dio crne statistike od čak 41 slučaja s teškim tjelesnim povredama i smrtnim ishodom registrovanih na području ZDK-a ove godine. Prema nezvaničnim informacijama, radnik nije bio prijavljen u firmi koja je izvodila radove. Slučaj je u Kantonalnom tužilaštvu.

“Zapisnik još nije završen. Nažalost, radnik je preminuo”, govori Hazim Pašalić, inspektor za zaštitu na radu u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK-a.

“Trebamo puno više obratiti pažnju ko nam sve dolazi na građevinu, da li su ispunjeni svi uslovi spram pravilnika o zaštiti na radu i da li su ljudi adekvatno zaštićeni. Tu mora biti jača uloga Sindikata građevinara, koji trenutno vegetira, ne radi svoj posao i očekujemo jačanje tog sindikata”, poručuje Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ni na upit iz ovog sindikata nismo dobili odgovor. A upravo su poslovi građevine zajedno s poslovima u teškoj industriji okarekterisani kao oni s najvećim brojem ovakvih nesreća. Ni novi Zakon o zaštiti na radu iz 2020. godine nije donio željene promjene budući da statistika govori da se broj nesreća povećava.

“Suština novog zakona o zaštiti na radu je procjena rizika, a to je aktivnost koja se provodi u svrhu zamjene opasnog bezopasnim ili manje opasnim. Nama fali ono što je završnica”, ističe Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

U kantonu s gotovo 9.000 registrovanih poslovnih subjekata koji su potencijalno predmet njihovog inspekcijskog nadzora djeluju tek tri inspektora. No, pored potkapacipiranosti, brojni su drugi problemi. U cilju promjene ovakvog stanja 2020. godine na Zeničkom univerzitetu otvoren je i Smjer zaštite na radu.

“Danas imate u mnogim proizvodnim pogodima, u kompanijama na pozicijama inžinjera zaštite na radu druge struke koje dobivanjem određenih ceritifikata obnašaju tu ulogu”, kaže Farzet Bikić, dekan Fakuleta inžinjerstva i prirodnih nauka UNZE.

“Drugi je problem nepoštivanje Zakona o radu u punom kapacitetu. Ono što poslodavci rade, ili većina njih u realnom i privatnom sektoru je više ispunjene forme, a ne suštine. To može biti i needuciranost radnika, to je nedovoljan broj izvršilaca za one poslove koji se za psolodavca rade”, ističe Mujkanović.

Problem primjene novog zakona najrašireniji je u privatnim firmama iz realnog sektora gdje se zaštitu na radu smatra troškom, a ne investicijom. Stoga je neophodna veća kontrola, ali i kvalititativna rješenja koja će sa sobom donijeti suštinske promjene i spriječiti nove nesreće koje sa sobom odnose živote, najčešće, nedovoljno plaćenih radnika.

Novim zakonom kazne za privredne subjekte su rigorozne. S druge strane, za radnike nema propisanih kazni, iako su i sami nerijetko uzrok nesreće ukoliko ne nose propisanu zaštitnu opremu. No, veliki problem predstavljaju i strane kompanije koje djeluju na području Bosne i Hercegovine, a koje su registrovane na ovaj način: one su pravno lice u svojim državama, ovdje imaju registrovanu podružnicu, a ona u našem zakonu nije pravno lice. Uz ostale probleme, za zakonodavnu, ali i izvršnu vlast ovo bi trebalo biti ključno pitanje zbog sve većeg broja ovakvih kompanija koje širom zemlje podižu gradilišta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija