Trifunović: Vučić svojom porukom u skupštini Srbije udario politički šamar Dodiku

Trifunović: Vučić svojom porukom u skupštini Srbije udario politički šamar Dodiku


Direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost Darko Trifunović tvrdi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno u pravu kad navodi da se u ozbiljnim krugovima nigdje ne povezuje rješavanje stanja na Kosovu i BiH.

Ako pažljivo pratite, jedini ko to pitanje stalno poteže jeste aktuelni predsjednik RS-a. Po mom mišljenju to nije politički mudro, jer tom pričom doslovno bodete oči Zapadu i zaista pravite Srbiji dodatne probleme – kaže Trifunović.
On, između ostalog, smatra da rukovodstvo Srbije pokušava da u trenutnoj geopolitičkoj situaciji izvuče maksimalnu korist za Srbe koji žive na Kosmetu, te da zvaničnom Beogradu ne treba da sada mora da vodi brigu i o položaju RS-a koju, kako tvrdi, trenutno niko ne ugrožava.

Nigdje na Zapadu, makar u relevantnim krugovima, ne pominje se ideja o ukidanju RS-a, pa zaista ne znam kome je potrebno da teme o otcjepljenju od BiH sada stavlja na sto i time se sam “namješta” za neke eventualne odmazde. Ne znam da li je Vučić svojom porukom u Skupštini Srbije udario politički šamar Dodiku, ali znam da mu uplitanje RS-a u sadašnji problem sa statusom Kosova zaista ne treba – kazao je Trifunović.
Podsjećamo, Dodik je nedavno govorio o navodnim nastojanjima Zapada da se na području Balkana stvori model dvije Njemačke pri čemu bi Kosovo postalo nezavisna država.

Ukoliko su željeli da pomognu Srbima i da budu na strani dobrih rješenja na Balkanu, onda je jedino bilo ispravno, pošto su Istočna i Zapadna Njemačka bile dvije države jednog naroda, da su ponudile model da te dvije države budu RS i Srbija koje će se kasnije ujediniti u jednu državu – izjavio je Dodik.

Nešto ranije, u govoru održanom na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. januara, Dodik je pozvao na ujedinjenje RS-a sa Srbijom ustvrdivši kako za to postoji plebiscitarna podrška Srba s obje strane Drine, te da na ruku takvim planovima idu i promijenjene okolnosti u svijetu.

Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod – kazao je Dodik dodajući kako je došlo vrijeme u kojemu se može razmišljati o tome da svi Srbi žive u jednoj državi jer su se odnosi snaga u svijetu promijenili pa više ne postoje ograničenja koja su to do sada sprječavala.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija