Trivić: Vjerovati privatizovanim Dodikovim institucijama je kao vjerovati u Djeda Mraza

Jelena Trivić, članica opozicione stranke Narodni front, oštro kritikuje najavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, o stvaranju novog zakona koji bi omogućio da izbore u RS-u provodi Republička izborna komisija umjesto Centralne izborne komisije BiH (CIK).

Trivić ističe da neće prihvatiti da izbore u RS-u provodi Republička izborna komisija, ističući da vjerovati privatiziranim institucijama Milorada Dodika nije realno, te da CIK također nije proslavljen svojim radom s obzirom na postojeći Izborni zakon.

“Po njima bi izgleda najbolje bilo da ne provode izbore uopšte, da samo upišu ko će koliko osvojiti, što rade u velikoj mjeri i kada izbore provodi CIK uz ovakav postojeći Izborni zakon. Naravno da nećemo prihvatiti ovo rješenje, vjerovati privatizovanim Dodikovim institucijama da će provesti fer i poštene izbore je kao vjerovati u Djeda Mraza, a istini za volju, ni CIK se nije proslavio sa postojećim Izbornim zakonom”, poručila je Trivić.

Dodaje da izmjene Izbornog zakona BiH nisu bila nametnuta rješenja, već su se nalazile u parlamentarnoj proceduri na nivou Doma naroda. Trivić postavlja pitanje hoće li vlasti u RS-u vratiti druge nadležnosti, kao što su agencija za lijekove, vojska i uprava za indirektno upravljanje.

Predsjednik Dodik je najavio da će novi zakon biti predočen Narodnoj skupštini RS-a, kako bi se omogućilo da izbori u RS-u budu izvedeni izvan CIK-a BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79