Trojka pod pritiskom: Skandali, izjave i unutrašnje nesuglasice

Trojka pod pritiskom: Skandali, izjave i unutrašnje nesuglasice


Koalicija “Trojka,” koju čine SDP, NiP i Naša stranka, suočava se s nizom problema, skandala i kontroverznih izjava koje su izazvale javne rasprave i negativne reakcije.

Problemi sa imenovanjima i upravljanjem

Iako je Trojka preuzela vlast u Sarajevskom kantonu, brojni su problemi ostali neriješeni. Nezadovoljstvo raste među zdravstvenim radnicima i prosvjetarima, dok se gomilaju problemi u komunalnoj privredi i zdravstvu. Dodatni problem predstavlja neefikasno imenovanje direktora pojedinih preduzeća, što sve zajedno odražava negativno na ukupnu sliku o strankama Trojke​ (slobodna-bosna.ba)​​ (Dnevni avaz)​.

Afera Sky i povezivanje sa kriminalnim krugovima

Veliku buru izazvale su objave Sky poruka koje su Narod i Pravdu i njenog lidera Elmedina Konakovića povezale s ljudima bliskim narkokartelu Edina Gačanina iz Dubaija. Konaković je reagovao napadima na tužioce, sudove i novinare koji su izvještavali o aferi, što je dodatno pogoršalo situaciju​ (slobodna-bosna.ba)​.

Unutrašnje nesuglasice i sukobi

Trojka se također suočava s unutrašnjim nesuglasicama. NiP je razočaran postupcima SDP-a, optužujući ih za nekorektan pristup i političke floskule. Sukobi unutar koalicije dodatno su pogoršani kada je NiP optužio SDP za nedostatak komunikacije i saradnje, posebno u vezi s političkim potezima u Bosansko-podrinjskom kantonu​ (slobodna-bosna.ba)​.

Konakovićeve kontroverzne izjave

Elmedin Konaković, lider NiP-a, često je u centru pažnje zbog svojih kontroverznih izjava. Nedavno je optužio lidera DF-a Željka Komšića da opstruira pregovore BiH za priključenje EU, što je izazvalo burne reakcije. Albin Zuhrić, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte, izjavio je da Konaković gubi podršku unutar Trojke, pa čak i u vlastitoj stranci​ (Radiosarajevo.ba)​.

Međunarodni odnosi i politički kompromisi

Koalicija Trojka suočava se i s izazovima u međunarodnim odnosima, posebno u vezi s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Njihova saradnja s ovim liderima često dovodi do kompromisa koji koštaju državu, što izaziva dodatne kontroverze i negativne reakcije​ (slobodna-bosna.ba)​​ (Dnevni avaz)​.

Ovi problemi i skandali ukazuju na ozbiljne izazove s kojima se Trojka suočava u svom nastojanju da vodi odgovornu politiku i upravlja ključnim institucijama u Bosni i Hercegovini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija