Trojka puca po svim šavovima: Prekinuta sjednica Općinskog vijeća Centar

Trojka puca po svim šavovima: Prekinuta sjednica Općinskog vijeća Centar


Trojka puca po svim šavovima

Prekinuta sjednica Općinskog vijeća Centar

Poslije Novog Sarajeva došlo je do problema i u trojci Općine Centar. Prekinuta sjednica Općinskog vijeća govori u prilog sve glasnijem šuškanju da trojka u Centru više ne postoji, odnosno da nemaju većinu. Problem je nastupio još kada je prošloga mjeseca NiP zajedno sa SDA kao dopredsjedavajuću izabrao Marijanu Podrug-Arapović iz NiP-a što nije u skladu sa koalicijskim dogovorom po kojem je to mjesto pripadalo Našoj stranci piše Crna-Hronika

Sjednica Općinskog vijeća Centar prekinuta je nakon što ni nakon dva sata vijećanja nije usvojen dnevni red. Vijećnici vladajuće trojke Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a uputili su salve uvreda i teških riječi jedni drugima, a zaključak brojnih vijećnika je da su SDA, Naša stranka i SDP nova koalicija i većina u Centru.

Na dnevnom redu sjednice koja je prekinuta trebale su se, između ostaloga, naći tačke: Nacrt Statuta Općine Centar, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na prijedlog aneksa II ugovora o zakupu stadiona „Asim Ferhatović Hase“, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog ugovora o učešću u zajedničkoj realizaciji projekta: „Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH“, Dokument okvirnog budžeta Općine Centar Sarajevo za 2023. – 2025. godinu, Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o dodjeli i prodaji zamjenskih stanova u novoizgrađenim objektima, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli stanova na privremeno korištenje nosiocima stanarskih prava i licima koja imaju status korisnika stana koji žive u objektima za koje je doneseno rješenje o rušenju objekta, kao i nosiocima stanarskih prava na stanovima za koje nije doneseno rješenje o rušenju objekta ali je zbog svoje fizičke dotrajalosti donesen stručni nalaz i mišljenje nadležnog inspektora, Prijedlog odluke o dodjeli u zakup neposrednom pogodbom poslovnih prostorija Općine Centar Sarajevo, Prijedlog odluke o dopuni Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar Sarajevo.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je od predsjedavajućeg Općinskog vijeća Seada Đoze zatražio zakazivanje hitne sjednice budući da su se na dnevnom redu ove sjednice nalazile dvije tačke od posebnog interesa za širu društvenu javnost, a tiču se rekonstrukcije terena na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, a koja se treba provesti u okviru projekta Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH.

– Podsjećamo javnost da ukupna vrijednost rekonstrukcije glavnog terena stadiona „Asim Ferhatović Hase“, sa svim troškovima i obračunatim PDV-om, iznosi 2.487.405,03 KM. Nogometni/Fudbalski savez BiH je obezbijedio 1.938.207,97 KM, dok preostali iznos od 549.197,06 KM treba biti udio Općine Centar. Cijeneći da postoje realne mogućnosti da zbog neusvajanja prijedloga odluka koje su bile na dnevnom redu, Nogometni/Fudbalski savez BiH sredstva koja su planirana za rekonstrukciju terena na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ preusmjeri za drugu namjenu, iskreno se nadamo da će prijedlog načelnika za održavanje hitne sjednice naići na odobravanje od strane Vijeća, rekli su iz Press službe Općine Centar.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zakazao je održavanje sjednice Kolegija Općinskog vijeća Centar za danas sa početkom u 15.30 sati. Na sjednici Kolegija će se, kao jedina tačka dnevog reda, razmatrati termini za nastavak održavanja 20. redovne sjednice, koja je trebala biti održana danas.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija