Trojka, SNSD i HDZ dogovorili set evropskih zakona

Trojka, SNSD i HDZ dogovorili set evropskih zakona


Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je da je na današnjem sastanku političkih lidera stranaka partnera u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine dogovoreno da za 22. avgust bude zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi bio razmatran set evropskih zakona koji su usaglašeni.

“Mi smo kroz ovo vrijeme usaglasili veliki set evropskih zakona koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, koji su otišli od Vijeća ministara ka Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Dogovorili smo da za 22. avgust bude zakazana sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj bi bili razmatrani ti zakoni koji su već u parlamentarnoj proceduri”, rekla je Krišto nakon sastanka održanog u Sarajevu.

Prema njenim riječima, saglasnost je postignuta i o formiranju radnih grupa koje bi trebale da rade na setu zakona koji se tiču vladavine prava, odnosno zakona iz oblasti pravosuđa u širem smislu.

“Trebalo bi da na nivou Vijeća ministara BiH budu formirane radne grupe koje bi podrazumijevale i predstavnike izvršnih tijela vlasti sa nivoa entiteta. Nadam se čim bi se ti zakoni usaglasili, a već sada su dobrim dijelom usaglašeni da bi se trebali naći na sjednici Vijeća ministara i nakon toga upućeni u parlamentarnu proceduru”, navela je Krišto.

Ona je naglasila da je danas dogovoreno i da se nastavlja ova vrsta dijaloga, odnosno razgovora, tako da bi prije sjednice Predstavničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine 22. avgusta trebalo da bude održan sastanak na istom ovom nivou, čiji bi domaćin bio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Na tom sastanku bismo trebali utvrditi i ponoviti sve ono što smo danas na neki način i dogovorili. Uvjerena sam da će biti napravljen snažan iskorak kada je riječ o evropskom putu Bosne i Hercegovine i svim reformskim zakonima koji su potrebni svima u BiH, ali i za evropski put”, istakla je Krišto.

Dodik: Popuna Vijeća ministara BiH 22. avgusta

Lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je večeras da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine biti popunjeno 22. avgusta.

“Izlazimo iz perioda velike galame. Donijećemo zakon o ombudsmanu, zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću ćemo riješti kroz kolegijum, a riješićemo i zakon koji se odnosi na pristup informacijama”, rekao je Dodik.

On je rekao da je na sastanku dogovoreno da iz “Berlinskog procesa” idu dva sporazuma koja, prethodno, trebaju biti potvrđena od nadležnih organa.

Dodik je potvrdio da će biti formirane i radne grupe u pogledu svih segmenta pravosuđa, koje će imati zadatak da predlože zakone ili zakonska rješenja koja bi trebala da budu usvojena kroz proceduru kako je to i predviđeno.

“Naravno treba u tom periodu i pripremati procedure i možda pokrenuti procedure za popunu određenih struktura iz samog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i drugih institucija što se tiče pravosuđa”, pojasnio je Dodik.

On je ponovio da je sve ovo danas dogovoreno i da stoji iza toga, kao i da je spreman da radi na tome.

Sastanku koji je održan u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prisustvovali su predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora Saša Magazinović, predsjednik HDZ-a Dragan Čović i zamjenica predsjednika stranke Borjana Krišto, lider SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednica te stranke Željka Cvijanović, lider Naše stranke Edin Forto, te predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija