Trovanje u vinariji Dodig u Međugorju: I dalje sumnjaju na Escherichiju coli

Trovanje u vinariji Dodig u Međugorju: I dalje sumnjaju na Escherichiju coli


Nakon rođendanskog slavlja u vinariji ”Dodig”, koja se nalazi u sklopu hotela Grande Casa u Međugorju, zabilježeni su slučajevi trovanja među gostima. Prema izvještajima, veliki broj prisutnih na proslavi doživio je ozbiljne simptome, uključujući povraćanje, povišenu temperaturu i proljev, što je izazvalo sumnju u kvalitetu hrane i pića posluživanih tokom događaja.

Nakon što su gosti prijavili simptome, izvršene su mikrobiološke pretrage.

Prema prvim rezultatima, nije otkriven prisustvo virusa poput adenovirusa, rotavirusa, astrovirusa ili norovirusa.

Također, testovi na bakterije poput salmonela, Shigella, Yersinia enterocolitica i Campylobacter nisu pokazali prisustvo ovih patogena u uzorcima.

Međutim, sumnja se na bakteriju Escherichia coli, koja zahtijeva dodatne pretrage dostupne samo u specijaliziranim kliničkim centrima.

Vlasnik vinarije, Darko Dodig, izjavio je da i dalje vjeruje kako se radi o virusnoj infekciji te istaknuo da su svi rezultati pokazali da njegova kuhinja i voda ispunjavaju standarde.

Dodig je naglasio da je izvršena dezinfekcija prostora kako bi se spriječilo bilo kakvo daljnje širenje potencijalnih patogena. On također ističe da su bolnice pune oboljelih, što potkrepljuje njegovu tvrdnju o mogućoj virusnoj infekciji.

Prema svjedočanstvima gostiju, od 75 prisutnih na proslavi, 71 osoba je iskusila simptome trovanja. Mnogi su posumnjali na kontaminirani led kao uzrok, jer su oni koji su ga konzumirali najviše pogođeni simptomima.

U grupi je bilo i nekoliko liječnika koji su posumnjali na bakteriju Escherichia coli kao mogućeg uzročnika trovanja. Neki od oboljelih su završili na infuzijama i još uvijek čekaju rezultate dodatnih medicinskih pretraga.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija