Turisti nahrlili u Olovo: Nadmašujući čak i veće gradove poput Zenice, Tuzle i Bihaća

U posljednjim godinama, Bosna i Hercegovina postaje sve privlačnije turističko odredište za svjetske putnike, a neki od razloga uključuju prirodna historijska i kulturna bogatstva, povoljnu klimu, pristupačne cijene, ugodan ambijent te srdačno stanovništvo. Turizam u BiH doživljava transformaciju postajući jednom od ključnih tačaka razvoja.

Podaci iz Federalnog instituta za statistiku pokazuju rast turističkih noćenja u 2023., s ukupno 2,5 miliona noćenja u Federaciji BiH. Sarajevski kanton prednjači s 1,432,133 noćenja, dok su Hercegovačko-neretvanski kanton i Zeničko-dobojski kanton na drugom i trećem mjestu.

Manje lokalne sredine također privlače sve veći broj turista. Olovo je zabilježilo 99,684 noćenja, nadmašujući čak i veće gradove poput Zenice, Tuzle i Bihaća.

Općina Kupres postala je istaknuto odredište s 10,939 noćenja od ukupnih 23,965 u kantonu.

U Zapadnohercegovačkom kantonu, Ljubuški je postao sve poželjnije turističko odredište s 10,777 noćenja, dok su Grude, Posušje i Široki Brijeg zajedno imali 6,834 noćenja.

Turistička privlačnost Sarajevskog kantona nastavlja rasti, pri čemu su Ilidža s 605,544 noćenja, Centar s 291,717 noćenja, Staro Grad s 268,800 noćenja te Novi Grad s 99,563 noćenja postali prominentna mjesta za posjetitelje.

Bosna i Hercegovina, s raznolikim ponudama od planinskih destinacija do obalnih gradova, postaje priznato turističko odredište koje zadovoljava različite interese putnika iz cijelog svijeta. Razvoj turizma u manjim lokalnim sredinama potvrđuje šarolikost i bogatstvo koje BiH nudi svojim posjetiteljima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79