Turković: Propustili smo historijsku šansu, opstrukcije su razlog što brže ne napredujemo

Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odbilo uvesti bezvizni režim za državljane Saudijske Arabije oglasila se ministrica vanjskih poslova Bisera Turković koja potcrtava da zbog upravo ovakvih “političkih opstrukcija, BiH ne napreduje brže”.

Državni ministri HDZ-a u Vijeću nažalost su glasali protiv ukidanja viza Saudijcima što bi BiH donijelo veliku finansijsku korist. Oni ističu da su protiv ukidanja viza zbog preporuka Evropske unije da se u to ne ide iz sigurnosnih razloga, Turković ističe da je njihova odluka pak “politički motivirana opstrukcija koja je protiv interesa građana Bosne i Hercegovine”.

“Propuštena je historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor. Odgovornost za milionske štete je na ministrima koji su se usprotivili prijedlogu za olakšavanje viznog režima za Saudijsku Arabiju koji je naišao na podršku iz cijele BiH. Ne mogu pronaći nikakvo opravdanje za ovakav čin, ali ovo je možda najbolji odgovor na pitanje zbog čega Bosna i Hercegovina ne napreduje brže i zbog čega je još toliko izazova pred nama”, rekla je Turković.

Još jedan od razloga za glasanje protiv ove odluke je to što bi se u državni budžet slilo 880.000 KM manje novca od izdavanja viza. Međutim, odluka o ukidanju viza bi donijela veliki priliv novca u sektor turizma i druge povezane sektore što bi pomoglo privredi u BiH koja je oslabljena usljed pandemije koronavirusa.

“Bezrazložne, neopravdane i očito zlonamjerne opstrukcije došle su od ministara iz HDZ, posebno ministra Grubeše kojemu recimo, prije nešto više od dvije godine nije bio problem pomoći osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću da ode u Hrvatsku na odsluženje kazne, ali jeste bio problem pomoći građanima ove zemlje”, zamjerila je Turković.

Ona je najavila da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH iznaći drugačije mogućnosti kojima bi ubrzali ili olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH kako bi spasili što se spasiti može.

“Spremni smo hitno kadrovski ojačati ambasade te pronaći i druge modalitete u skladu sa zakonom, ali, ne možemo se oteti dojmu da je nekome cilj bio da se onemogući ekonomski oporavak BiH”, navodi ona.

Osim što je Vlada KS obećala uplatiti 880.000 KM u državni budžet kako ne bi BiH bila oštećena odlukom o ukidanju viza, iz aviokompanija su dali svoju garanciju da ne postoji nikakav sigurnosni rizik kada su u pitanju saudijski turisti, šta više da su u pitanju vrlo bogati turisti koji na destinacijama ostaju dugo i troše mnogo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79