Turković: Zbog Dodikove secesionističke i proruske politike milionski projekti EU i Njemačke za RS su blokirani

Turković: Zbog Dodikove secesionističke i proruske politike milionski projekti EU i Njemačke za RS su blokirani


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković prozvala je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je svojom politikom blokirao milione KM za Republiku Srpsku.

“Apsolutno neodgovoran, politički nezreo potez koji samo potvrđuje ono što već svi u svijetu znaju – politika Milorada Dodika je štetna za sve u Bosni i Hercegovini, a najviše za državljane Bosne i Hercegovine koji žive u entitetu RS.

Zbog njegove secesionističke i proruske politike milionski vrijedni projekti Evropske unije i Njemačke za RS su blokirani i na čekanju.

Njemačka je jedan od vodećih najvažniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine, ali i brojnih kompanija iz Republike Srpske, koje ovise od izvoza u Republiku Njemačku.

Njemačka je prema zvaničnim podacima najvažniji trgovinski partner kompanija iz RS odmah iza Srbije i Italije. Robna razmjena sa Njemačkom je deset puta veća od robne razmjene sa Rusijom!

Odbijanje saglasnosti za agreman njemačkog ambasadora je čin političara koji nanosi štetu vlastitom narodu i koji se nepovratno vezao za antievropsku politiku i za šta sigurno nema podršku građana.

Republika Njemačka je jedan od najvećih prijatelja Bosne i Hercegovine i cijelog regiona. Najvažniji ekonomski i razvojni partner tokom decenija obnove države Bosne i Hercegovine.

Pokušaji vještačkog narušavanja odnosa, a ovdje je riječ upravo o tome, donijet će štetu, i već je donosi, samo Dodikovoj politici i, nažalost, građanima iz manjeg bh. entiteta.

Velika većina građana ostaju predani partneri i prijatelji Republike Njemačke, napisala je Turković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija