Turska dala podršku Ukrajini i osudila rusku aneksiju

 

Ministart vanjskih poslova u Vladi Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da njegova zemlja neće i ne može prihvatiti aneksiju Rusiju i pripajanje četiri ukrajinske oblasti.
Podsjećanja radi, predsjednik Rusije Vladimir Putin je jučer potpisao aneksiju. Uz svečanu ceremoniju, Putin je u Kremlju potpisao ukaz u kojem se navodi kako će regije Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk postati dio Ruske Federacije.

Nakon potpisivanja, ali i prije same aneksije, veliki broj zemalja je osudio ovakav potez Rusije. Između ostalih, SAD, Velika Britanija, kao i BiH.

(VIDEO) Ukrajinska vojska zauzela Liman, jedan od gradova koji je Putin jučer anektirao

Državama koje osuđuju rusko pripajanje četiri ukrajinske teritorije pridružila se i Turska, a ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je naglasio kako njegova zemlja pruža “snažnu podršku teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine kao i 2014. godine”.

“Turska ‘nije priznala rusku aneksiju Krima na nelegitimnom referendumu 2014. godine i naglašavala je svoju snažnu podršku teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine u svakoj prilici. U skladu sa ovim stavom usvojenim 2014. godine, odbacujemo odluku Rusije da pripoji Donjeck , Lugansk, Herson i Zaporožje regiona Ukrajine. Ova odluka, koja predstavlja teško kršenje utvrđenih principa međunarodnog prava, ne može se prihvatiti. Ponavljamo našu podršku rješavanje ovog rata, čija žestina stalno raste, zasnovano na pravednom miru koji će biti postignut pregovorima”, navodi se u saopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Od 23. do 27. septembra, Donjeck i Lugansk, kao i Hersonska i Zaporoška oblast održali su referendum na kojem se većina birača izjasnila za priključenje Rusiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79