Tužilaštvo BiH o Milošu Lučiću: Ostvario je nezakonitu imovinsku korist. Budžetu BiH je nanesena šteta

Tužilaštvo BiH o Milošu Lučiću: Ostvario je nezakonitu imovinsku korist. Budžetu BiH je nanesena šteta


Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju policijski službenici SIPA-e, uz asistenciju MUP-a RS, proveli su akciju lišenja slobode osumnjičenog Lučić Miloša (1986), aktuelnog ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Uporedo sa lišenjem slobode vrše se pretresi uredskih prostorija, mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim krivičnim djelima.

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Tokom rada na predmetu prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zoupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

Tužilac i istražlac Tužilaštva BiH koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će se preduzeti.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, u pratnji SIPA-e, biti predat postupajućoj tužiteljici koja će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o daljim aktivnostima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija