Tužilaštvo BiH odredilo pritvor za Bajrektarevića zbog terorizma

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine preduzelo je korake prema osumnjičenom Bajrektareviću za terorizam, predlažući Sudu BiH određivanje pritvora.

Osumnjičeni, Bajrektarević Simbada, rođen 1987. godine u Velikoj Kladuši, višestruko osuđivan, suočava se s ozbiljnim optužbama.

Prema izvješću Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Bajrektarević je nekoliko dana prije Bajrama, 7. travnja 2024. godine, na društvenoj mreži objavio prijetnju široj populaciji.

U toj objavi, nazvao je ljude “nevjernicima” i “mnogobošcima”, prijeteći terorističkim napadom, dok je istovremeno postavio svoju fotografiju u maskirnim hlačama, uz automatsko oružje, nož i crnu zastavu s arapskim slovima.

Nakon objave, Bajrektarević je identificiran, lociran i uhapšen, a nad njim su provedene pretrage tokom kojih su oduzeti predmeti i sredstva koji će biti korišteni kao dokazi u postupku.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela terorizma prema članku 201. Kaznenog zakona BiH. Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi Bajrektarević, ukoliko ostane na slobodi, mogao ometati istragu, prikrivati dokaze ili utjecati na svjedoke.

Na ročištu, tužitelj je detaljno argumentirao razloge za pritvor, nakon čega je Sud BiH odlučio da se osumnjičenom odredi pritvor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79