Tužilaštvo formiralo predmet u slučaju nestale bebe Sare iz UKC RS

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet u vezi sa svim tvrdnjama i radnjama koje su objavljene u dokumentarnom filmu “Gdje je Sara?”, a koji je uradio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz ove pravosudne institucije.

“Povodom informacija objavljenih dana 1. aprila 2024.godine, u dokumentarnom filmu – Gdje je Sara?, na portalu Centra za istraživačko novinarstvo, ovo Tužilaštvo je formiralo predmet po službenoj dužnosti u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjere iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti”, stoji u odgovoru koji smo dobili iz banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Podsjećamo, prije dva dana na portalu CIN-a, objavljen je potresan dokumentarac o smrti kćerkice Banjalučana Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, a u kome su govorili kroz šta su sve prošli od trenutka saznanja da je Aleksandra trudna, njenog porođaja, saznanja da je beba preminula, te dugogodišnje borbe da saznaju sve okolnosti koje su uslijedile nakon toga: sahrana djeteta, ekshumacija posmrtnih ostataka.

Tražeći Saru, njeni roditelji su morali iskopati dva tijela sa dječje parcele banjalučkog groblja na Pobrđu.

DNK analizom ostataka koji su sahranjeni pod Sarinim imenom utvrđeno je da ostaci ne pripadaju bebi Sari.

Sa UKC-a RS nestala beba Sara, roditeljima rekli da je umrla, a oni u grobu djeteta pronašli pola flaše Coca-Cole

U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banja Luci godišnje umre 20-ak novorođenčadi, a ako roditelji ne preuzmu njihova tijela UKCRS ih nakon obdukcije šalje Javnom poduzeću Gradsko groblje, koje ih sahranjuje pored drugih beba istih sudbina, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo.

Aleksandra i Miloš su cijeli slučaj prijavili i policiji i tužilaštvu, ali je istraga po tom pitanju obustavljena.

Ovim povodom, smo se obratili Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, tražeći da nam odgovore zašto je istraga obustavljena i da li sada planiraju otvoriti novu.

Iz OJT su podsjetili da su postupali u predmetu povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas, sada Blagojević i smrti novorođenčeta dana 8. septembra 2018.godine.

“5. oktobra 2021.godine, tužilaštvo je donijelo tužilačku odluku naredbu o nesprovođenju istrage protiv UKC RS, zbog krivičnog djela Nepružanje ljekarske pomoći iz člana 197. stav 5. u vezi sa stavom 1. KZ RS, jer ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno pravno lice učinilo predmetno krivično djelo”, podsjetili su iz ove pravosudne institucije.

Nakon ove odluke, dodali su da je oštećena porodica uložila pritužbu Glavnom okružnom javnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, ali je i ona odbijena kao neosnovanu.

“Protiv rješenja Glavnog okružnog javnog tužioca oštećena je izjavila prigovor Glavnom republičkom javnom tužiocu, Republičkog javnog tužilaštva RS, koji je rješenjem prigovor odbio kao neosnovan”, dodali su iz OJT Banjaluka.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79