Tužilaštvo RS-a podnijelo krivičnu prijavu protiv načelnika Bratunca zbog provokacije uoči 11. jula

Tužilaštvo RS-a podnijelo krivičnu prijavu protiv načelnika Bratunca zbog provokacije uoči 11. jula


Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić objavio je da mu je danas stigla krivična prijava iz Tužilaštva bh. entiteta RS prema kojoj je osumnjičen za krivično djelo “Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”, a u vezi sa postavljanjem fotografija na putu Bratunac-Potočari uoči 11. jula, godišnjice genocida u Srebrenici.

Rankić je na Facebooku naveo da je tokom rata u Srednjem Podrinju i Birču ubijeno 3.267 Srba te da za te zločine do danas niko nije odgovarao.

Želeći da međunarodnoj javnosti skrenemo pažnju na srpske žrtve, i da za zločine nad njima još nema adekvatne kazne, pomogao sam porodicama poginulih i nestalih Srba, da duž puta koji vodi od Bratunca ka Srebrenici postave fotografije nastradalih Srba. To je bio jedini način da predstavnicima međunarodne zajednice, koji su prisustvovali komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, pokažemo lica stradalih Srba, nevine djece i civila od kojih oni već 30 godina okreću glavu – napisao je Rankić.
On se dalje Čudi kako je moguće da ga institucije RS-a optužuju za ovo.

Neprestano čitam ovu optužnicu i postavljam sebi ista pitanja: Kako je moguće da me institucije Republike Srpske optužuju za ovo? – napisao je Rankić.

Podsjećamo da su uoči 11. jula, kao provokacija, pored puta postavljene fotografije pripadnika Vojske RS-a koja je počinila genocid. Na pojedinim fotografijama je bilo žena i djece.

Nedugo nakon postavljanja fotografija, policijski službenici u Bratuncu su u skladu sa zakonom naredili njihovo uklanjanje. Fotografije su prebačene na ograde privatnih dvorišta pored ceste.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija