Tužilaštvo u Srbiji tražilo zabranu ekstremističkog pokreta “Levijatan”

 

Republičko javno tužilaštvo Srbije zatražilo je zabranu desničarskog pokreta “Levijatan”.

Pokret “Levijatan” nastao je još 2015. godine koji je funkcionisao iza paravana grupe koja navodno spašava ugrožene životinja.

Predstavili su se kao žestoki momci koji se na dosta radikalan način obračunavaju sa svakim ko loše postupa prema nemoćnim životinjama. Oformili su Facebook grupu i zbog svoje agresivne retorike privukli veliki broj korisnika društvenih mreža, piše Blic.

Što je najvažnije, svako ko je “Levijatan” pomno pratio od početka, odlično se sjeća da je prvi čovjek “Levijatana” Pavle Bihali, bjesomučno ponavljao kako njima ne treba novac, kako nikada neće biti politički orijentisani niti će se prikloniti bilo kojoj političkoj opciji. Sve dok to nisu sami postali.

“U svakom slučaju, Pokret ‘Levijatan’ se nikad dok sam ja živ, neće baviti politikom. Ne, ‘Levijatan’ nikada neće biti politička partija”, naveo je Bihali na svom Twitter nalogu samo šest mjeseci prije nego što je zvanično saopštio da će, ipak, učestvovati na izborima.

Ispostavilo se da “Levijatan”, skupina naizgled brižnih ljubitelja životinja, ipak želi poslaničku fotelju, a u toj želji združili su se sa Jovanom Stojković koja je poznata po svojim antivakserskim i antimigrantskim idejama.

Do te mjere da su članovi “Levijatana” njeno dijete pratili u školu jer su htjeli da vide ko će ga to natjerati da nosi zaštitnu masku. Tako je jedna antivakserka dobila privatno osiguranje, a “Levijatan” proširio mogućnost da ulovi poneko novo glasačko tijelo.

U međuvremenu, “Levijatan” je zgražavao Srbiju svojim suludim akcijama presretanja, prijetnji, oduzimanja životinja na svoju ruku… Problem je postao veći kada su se i druge organizacije sa sličnim desničarskim, ekstremističkim a može se slobodno reći i fašistoidnim stavovima, priklonile “Levijatanu”.

@pavle_bihali_levijatan

Čekamo:) #fyp #fypシ #foryou #pavlebihali81 #levijatan #fy

♬ original sound – Pavle Bihali

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79