Tužiteljica otkrila detalje: Šuman je provocirao, udario Emana, vratio se po pištolj i ubio Farisa

Foto: Avaz/Crna Hronika

Danas se u Kantonalnom sudu u Sarajevu održava ročište za određivanje pritvora Ademu Šumanu (24), osumnjičenom za ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju.

On je u nedjelju oko 23:50 sati bez ikakvog razloga hicem iz pištolja usmrtio 19-godišnjek Farisa Pendeka.

Šumanu je pritvor predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Iz istog razloga se traži pritvor i za njegove pomagače Mersima Saljevića i Elmedina Gradišića.

Tužiteljica je iznijela šta se kobne noći dešavalo.

Među prvima je došla na uviđaj i kazala da je vidjela dječaka koji je ležao na zemlji. Vidjela je u automobilu smoki, grickalice i slatkiše.

“Nismo mogli da shvatimo zašto se ovaj događaj desio”, rekla je i naglasila da Faris nije progovorio nijednu riječ tokom cijelog događaja.

Tužilaštvo je prikupilo dovoljno dokaza i proističe da se nisu poznavali.

“Šuman Adem se kretao iz suprotnog smjera i iza leđa prišao ovim dječacima nakon čega je uslijedila provokacija, a prouzrokovala je da dječaci otvore prozor i pitaju u čemu je problem. Da bi Šuman Adem, bez ikakvog razloga, udario Emana, vratio se i iz kasete uzeo pištolj. U namjeri da liši života Emana, pogodio je Farisa koji je sjedio pored njega jer se sageo”, navela je tužiteljica.

Zatim je Adem pozvao pomagače koji su mu pomogli da sakrije auto i bude prevezen do Zenice. Elmedin Gradišić je kao prvi komšija bio svjedok prilikom pretresa i imao je priliku da kaže šta se desilo i to nije učinio, prenosi Klix.

Također, naglašeno je kako je Šuman konzument narkotika te da je ranije osuđivan. Konzument narkotika je i drugoosumnjičeni, a trećeosumnjičeni je bio pod dejstvom amfetamina kada je priveden.

Advokat Kočo je rekao da se protivi prijedlogu za određivanje pritvora.

On je rekao da se njegov branjenik sam prijavio i da ne postoji opasnost od bjekstva. Također smatra da nema razloga da utječe na bilo koga i poziva se na njegovu izjavu koju je dao MUP-u.

Osim toga, Kočo navodi da nema prijetnji da nema za narušavanje javnog reda i mira.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79