Tuzlanski aerodrom tokom ljeta očekuje povećanje broja letova

Tuzlanski aerodrom tokom ljeta očekuje povećanje broja letova


Tuzlanski aerodrom, nekada poznat po rekordnom broju prevezenih putnika i brojnosti aviolinija, ove godine se suočava s drugačijom situacijom.

U trenutnom ljetnom redu letenja ovog aerodroma nalaze se samo tri destinacije.

Nekada ispunjena pista sada je uglavnom prazna, a trenutna situacija je rezultat povlačenja baze Wizz Aira. Međutim, od početka juna, čarter letovi za Antaliju se udvostručuju, što daje nadu za poboljšanje situacije. Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, potvrđuje da će broj linija rasti.

“Sa dva na četiri sedmična polaska. Pored postojećeg Free Birda, koji je povećao sa dva na tri polaska, imamo i četvrti od nove kompanije Tailwind, koja će saobraćati subotom,” izjavio je Halilčević za BHRT.

Trenutno su jedine redovne linije na aerodromu one Wizz Aira za Dortmund, Memingen i Bazel. Intenzivni pregovori sa drugim aviokompanijama su u toku, a rezultati se očekuju do jeseni. Globalni problemi s održavanjem aviona utječu na ovu situaciju, ali Halilčević je optimističan.

“Očekujemo da će do jeseni avioni početi vraćati sa servisa, pristizati novi i da će doći do balansa,” dodao je Halilčević.

Dok se situacija razvija, radna mjesta nisu ugrožena. Međutim, iz SDP-a traže tematsku sjednicu Skupštine kako bi dobili odgovore o trenutnom stanju aerodroma.

“Podaci o broju prevezenih putnika i broju letova u februaru, martu i aprilu ukazuju da je stanje alarmantno i da je aerodrom pred zatvaranjem,” navode iz SDP-a.

Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK, ističe važnost aerodroma kao strateškog preduzeća i podržava napore menadžmenta.

Dugogodišnji novinar Zlatko Dukić problem vidi u političkim nesuglasicama na različitim nivoima vlasti, što se negativno odražava na građane.

“I dok tuzlanski aerodrom i njegovi uposlenici čekaju bolje dane, ostaje nada da će razvoj strateških preduzeća biti primarni cilj donosiocima odluka, umjesto prepucavanja i prebacivanja odgovornosti,” zaključuje Dukić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija