Foto: Arhiva
Tuzlanski kanton na rubu saobraćajne izolacije: Gdje su nestala sredstva za putnu infrastrukturu?

Tuzlanski kanton na rubu saobraćajne izolacije: Gdje su nestala sredstva za putnu infrastrukturu?


Tuzlanski kanton, iako najnaseljeniji u Federaciji Bosne i Hercegovine, suočava se s ozbiljnim problemima u vezi s putnom infrastrukturom.

Unatoč tome što ovaj kanton izdvaja značajna sredstva za razvoj infrastrukture, dosadašnji rezultati su poražavajući—nije izgrađen ni jedan kilometar brze ceste ili autoputa, što je dovelo do saobraćajne izolacije ovog kraja.

Skupština TK nedavno je jednoglasno usvojila deklaraciju o saobraćajnoj deblokadi kantona, kojom se poziva Parlament Federacije BiH, Vladu FBiH, te javna preduzeća Autoceste FBiH, Ceste BiH i Željeznice FBiH da značajno povećaju ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu i osiguraju potrebna kreditna sredstva. Deklaracijom se traži izrada dinamičkog plana s jasno definisanim rokovima za realizaciju projekata, a realizaciju tih zaključaka nadzirat će Skupština TK.

“Analizirali smo šta je rađeno proteklih 25 godina i ustanovili da nijedan od 10 planiranih putnih pravaca nije realizovan. Pričaju se priče, a ništa nije urađeno,” istaknuo je Safet Husanović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog akademskog kluba. On je dalje naveo da je Tuzlanski kanton u proteklih 15 godina uplatio 200 miliona KM za saobraćajnu infrastrukturu, dok je kroz ulaganja vraćeno svega 20 miliona KM. “Šta je sa 180 miliona KM? Mi želimo da se u TK, u sljedećih osam godina, vrati 400 miliona KM, što je dva puta više nego što dajemo, kako bismo nadoknadili nedostatak ulaganja,” naglasio je Husanović.

Skupština TK u svojoj deklaraciji poziva sve političke stranke, partije i pokrete s područja kantona, koji imaju predstavnike u kantonalnom, federalnom i državnom parlamentu, da potpišu memorandum o razumijevanju za poboljšanje saobraćajne infrastrukture u TK. Potpisivanjem ovog memoranduma potvrđuju svoju dugoročnu opredijeljenost za saradnju u realizaciji projekata saobraćajne deblokade, sve dok se ne postignu ciljevi.

Ova inicijativa uključila je i Privrednu komoru TK, Udruženje poslodavaca TK, kao i Udruženje građana Tuzlanski akademski klub, koji su aktivno radili na pripremi materijala i organizaciji javne tribine pod nazivom “Putna blokada TK – Dokle ćemo biti crna rupa?”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija