Tuzlanski kanton: Sadaka vakcine iz Srbije će podijeliti studentima i novinarima

Vlada TK podržala je Odluku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK kojom su produžene važeće mjere donijete sa ciljem prevencije COVIDA 19. Podržan je i prijedlog Kriznog štaba, prema kojem su u prioritetnu grupu za vakcinaciju svrstani pripadnici MUP-a TK, inspekcije, prosvjetni radnici, novinari, studenti medicinskog fakulteta, veterinari.

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, podržan je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK o produženju važećih epidemioloških mjera za narednih 15 dana. To znači, da je i dalje obavezno nositi zaštitne maske u zatvorenom prostoru, držati distancu… U zatvorenom prostoru istovremeno može boraviti najviše 50 osoba, dok je na otvorenom taj broj ograničen na 100.

– Postoji i mogućnost boravka više osoba, ali te osobe moraju imati ili negativan antigenski ili PSR test ili potvrdu o prebolovanom korona virusu, ne stariju od 6 mjeseci ili da su vakcinisani protiv korona virusne bolesti – naglašava Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Prema preporukama Kriznom štaba TK podržan je zaključak da se vakcinama, koje je TK donirala Srbija, u prioritetnu grupu za vakcinaciju uvrste pripadnici MUP-a TK, inspekcije, prosvjetni radnici, novinari, studenti medicinskog fakulteta, veterinari… Podsjećamo, Republika Srbija je TK donirala 5.000 vakcina, proizvođača AstraZeneca, koje će, nakon provjere, biti isporučene ZZJ TK.

Svojoj državi nisu prioritetni: Novinari i studenti se u Srbiji snalaze za vakcinu

– Zadužen je ZZJ TK da u narednom periodu ažurira i prikupi sve spiskove iz navedenih grupacija koje su zainteresirane za vakcinaciju ovim cjepivom – dodaje Juruć.

Vlada TK usvojila je i Izvještaj o realizaciji Plana proljetne za ovu godinu. Planom je bilo predviđeno da se zasije 51.919 hektara, a prema podacima koji su pristigli od lokalnih službi, ove je godine posijana 51.128 hekatara, čime je planirana proljetna sjetva realizovana za 98 posto, napominje ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Vahidin Smajlović.

– U strukturi proljetne sjetve najviše je kukuruza za zrno i kukuruza za silažu – napominje Smajlović.

Vlada TK donijela je Zaključak da nije u mogućnosti dati prethodnu saglasnost na Odluku Senata nekoliko privatnih univerziteta za upis studenata. Vlada je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskoj djelatnosti i uputila ga po hitnom postupku u skupštinsku proceduru. Riječ je o popunjavanju pravnih i stručnih praznina u arhivskoj djelatnosti u Tuzlanskom kantonu te usklađivanju sa međunarodnim arhivističkim standardima i praksama, posebno kada je riječ o sveprisutnijoj problematici uspostavljanja sistema zaštite, upravljanja i korištenja elektronskih zapisa na novim nosiocima informacija. Donijeta je i Odluka kojom se daje saglasnost na Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restruktuiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla. Vlada TK utvrdila je za obračun novčane egzistencijalne naknade za juni 2021. godine, u iznosu 1.00.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79