Tuzlanski Merhamet provodi akciju ”Iftar na kućni prag”

U toku ramazana Regionalni odbor tuzlanskog Merhameta realizuje akciju ”Iftar na kućni prag”. U Narodnoj kuhinji Imaret svakodnevno se pripremaju iftari koji se u tačno određeno vrijeme, pred akšam dostavljaju postačima koji su u stanju socijalne potrebe. Također, iz Merhameta pozivaju sve građane ali i privrednike da se uključe u ovu humanu akciju, kako niko od građana u vrijeme mjeseca posta ne bi ostao gladan.

Početkom ramazana pokrenuta je ova akcija, a u prvim danima je pripremljeno blizu tri stotine iftara. U tuzlanskom Merhametu vjeruju da će do kraja mjeseca pripremiti pet stotina iftara za postače na području Tuzlanskog kantona, ali i porodice u Podrinju.

„Trudimo se da do svakoga dođemo, da podijelimo naše obroke, da podijelimo hurme koje smo dobili, dai na taj način pokažemo našim povratnicima da mislimo na njih“, kaže Mensura Husanović, direktorica HO Merhamet, regionalni odbor Tuzla.

Okolnosti u ramazanu su drugačije zbog pandemije koronavirusa. Nema ni zajedničkih iftara i okupljanja, zbog mjera koje su trenutno na snazi.

„Pokušavamo da pomognemo naše ljude, odnosno da im na neki način pokažemo da i mi mislimo na njih i u toku mjeseca ramazana“, dodaje Mensura Husanović, direktorica HO Merhamet, regionalni odbor Tuzla.

U Merhametovoj kuhinji Imaret pripremaju se različiti obroci. Iako se broj iftara i redovnih obroka za socijalno ugrožene povećava iz dana u dan, kuharima to ne predstavlja nikakav problem.

„Još nijedan korisnik nije ostao gladan. Što se tiče iftara, iftari dolaze na kućni prag tačno na vrijeme. Što se tiče pripreme iftara, svaki dan je raznovrsno“, priča Faruk Palavrić, šef Narodne kuhinje Imaret Tuzla.

Ono što je olakšavajuća okolnost je da se u sklopu Merhametove pekare pripremaju i ramazanske lepine, što olakšava rad kuhinje i smanjuje troškove. Također, i građani mogu učestvovati u akciji ”Iftar na kućni prag”, tako što će lično donijeti namirnice u prostorije Merhameta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79