Tuzlanskim učenicima podijeljeni korišteni udžbenici, Vlada FBiH još nije isplatila obećani novac

(Foto: Klix.ba)

Učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu ove godine ostvaruju pravo na dobijanje besplatnih udžbenika. Međutim, distribucija udžbenika izazvala je pažnju javnosti, jer je dio učenika umjesto novih primio korištene udžbenike.

Odmah su reagovali roditelji učenika, a ova situacija je privukla i pažnju opozicionih političara iz Tuzlanskog kantona. Dževad Hadžić, zastupnik u Skupštini TK, istakao je da su korištene knjige, posebno za niže razrede, neupotrebljive jer su radne sveske već popunjene.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK izjavilo je da su škole odgovorne za distribuciju udžbenika i da su neke škole pogrešno postupile tako što su dale korištene knjige umjesto novih. Ministar obrazovanja Ahmed Omerović naglasio je da će učenici dobiti nove knjige tokom ove ili naredne sedmice, te da će se dodatno nabaviti knjige kako bi se nadoknadila greška.

Ministar Omerović takođe je napomenuo da su udžbenici za engleski jezik i vjeronauku prošle prošle godine nisu bili predmet nabavke, ali će se koristiti samo knjige koje su odobrene u skladu sa zakonom.

Takođe, ministar Omerović istakao je da federalno Ministarstvo obrazovanja nije još uplatilo sredstva koja su obećana za besplatne udžbenike, iako su ta sredstva bila planirana.

Inače, Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH je osiguralo svim kantonima pa i Tuzlanskom, refundiranje novca za besplatne udžbenike za učenike od prvog do petog razreda, dok su sredstva za više razrede obezbijeđena kroz budžet Tuzlanskog kantona. Prema aplikaciji, najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH obezbijeđena su sredstva u iznosu od 1.979.554,00 KM, a prema tvrdnjama ministra Omerovića, novac još nisu dobili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79