Tužna priča iz Vareša: Gase se područne škole

Tužna priča iz Vareša: Gase se područne škole


U Bosni i Hercegovini, zatvaranje područnih škola postaje sve češći problem. Osnovna škola u Varešu sada ima samo 42 prvačića, a broj učenika u područnim školama se smanjuje.

U selu Oćevija, koje gravitira Vareškoj osnovnoj školi, samo su Antonela i njezin brat Anto bili učenici tokom svog školovanja. Sada Antonela putuje do Osnovne škole Vareš, udaljene 30-ak minuta vožnje, dok Anto pohađa srednju školu. No, njihovo vrijeme provedeno u školi Oćevija ne može se nadoknaditi.

Svega četiri od šest područnih škola u blizini Osnovne škole Vareš i dalje su otvorene, a broj učenika u njima je smanjen na minimum. Oćevija je posljednje selo u Europi gdje se tradicija kovanja željeza očuvala na srednjovjekovni način uz upotrebu vode i vatre. Međutim, ovaj zanat sada nema ko naslijediti.

Mijo i Dražen, otac i sin, zajedno sa još jednim kovačem, jedini su preostali koji rade. Od nekada sedam kovačnica, sada rade samo dvije. Dražen, trenutačno najmlađi kovač, nikada nije ni razmišljao o drugom zanimanju.

Situacija u selima kao što je Oćevija ukazuje na izazove s kojima se suočava ruralno područje u Bosni i Hercegovini, uključujući zatvaranje škola, odlazak mladih i prijetnju tradicionalnim zanatima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija