Tužno: U Sarajevu se iz sigurnosnih razloga otkazano obilježavanje godišnjice progona Jevreja

Obilježavanje 85. godišnjice od početka progona Jevreja u nacističkoj Njemačkoj, koje je trebalo biti upriličeno u Sarajevu 8. novembra, otkazano je jer su u jevrejskoj zajednici u glavnom gradu Bosne i Hercegovine procijenili kako su u opasnosti zbog rastućeg antisemitizma kojem su izloženi nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Ovu informaciju objavila je Hina.

Uoči godišnjice tzv. Kristalne noći u kojoj su nacisti 1938. godine napali i zapalili hiljade sinagoga te trgovina i drugih objekata u Njemačkoj kojima su vlasnici bili Jevreji a njih fizički zlostavljali, u glavnom gradu BiH trebao je biti organiziran koncert kojim bi se podsjetilo na taj tragični događaj i poslala poruka da se takvi zločini koji su bili uvod u holokaust odnosno likvidaciju više od šest miliona Jevreja više nikada ne smiju dopustiti.

Uz Jevrejsku općinu Sarajeva, odnosno njenu humanitarnu udrugu La Benevolencija suorganizatori su trebali biti Svjetski jevrejski kongres (WJC) te hrvatska ambasada u BiH jer Hrvatska trenutno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA). Ta je međuvladina organizacija utemeljena kako bi komemorirala žrtve holokausta izučavajući historijske činjenice.

Hrvatska je članica IHRA-e od 2005. godine i uspostavila je mrežu nastavnika i profesora koji se bave temom holokausta afirmirajući istodobno važnost spomen-područja Jasenovac koje čuva uspomenu na tisuće žrtava ustaškog logora smrti.

Koncert u Sarajevu u prostoru aškenaske sinagoge planiran je prije sadašnje eskalacije nasilja na Bliskom istoku, no sada je on otkazan.

Predstavnici organizatora potvrdili su da je razlog otkazivanja sigurnosne prirode, jer ne žele da dovedu u opasnost malobrojnu jevrejsku zajednicu u Sarajevu.

Podsjetimo, književnik i novinar Mirnes Kovač danas je ponovio kako su Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su u svojoj Jevrejskoj zajednci uvijek imali vjerne patriote i prijatelje koji su stajali s nama u najtežim trenucima naše povijesti, te kako se ni slučajno ne smije desiti da naša jevrejska braća u BiH osjećaju nesigurno.

Kovač: Ne smijemo dozvoliti da se naša jevrejska braća u BiH osjećaju ugroženim zbog sukoba na Bliskom Istoku

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79