Foto: Arhiva
U Banjaluci svaki peti stan prazan: Vlast hoće da uvede porez na nekretnine

U Banjaluci svaki peti stan prazan: Vlast hoće da uvede porez na nekretnine


Suočavajući se s porastom broja praznih stanova, vlasti u Banjoj Luci razmatraju uvođenje progresivnih stopa poreza kao moguće rješenje.

Prema najnovijim podacima, skoro 20% stambenih jedinica u ovom gradu ostaje nekorištene, većinom zbog vlasnika koji žive u inostranstvu ili su naslijedili nekretninu. Zanimljivo, analiza “Vodovoda” Banja Luka pokazuje da je oko 11.747 domaćinstava tokom većeg dijela godine bilježilo minimalnu potrošnju vode, sugerirajući da su te nekretnine uglavnom prazne.

Povećanje broja praznih stanova potvrđeno je i podacima iz Popisa stanovništva iz 2013. godine, koji navodi da u Banjoj Luci postoji oko 22.600 nekorištenih stambenih jedinica. Uz nastavak trenda masovnog iseljavanja porodica i nedostatak adekvatnog stambenog korištenja, stvorena je potreba za novim poreznim mjerama.

Prostorni plan grada prepoznao je stambeni suficit koji iz godine u godinu raste, stvarajući pritisak na lokalne vlasti da pronađu održiva rješenja. Prema ekonomistima, neiskorištene nekretnine predstavljaju značajan neaktiviran kapital koji bi, uz pravilno oporezivanje, mogao značajno doprinijeti javnim prihodima. Trenutni zakonski okvir omogućava oslobođenje od poreza za stambene jedinice do 50 kvadrata, dok je za sve preko toga porez utvrđen na temelju tržišne vrijednosti.

Pored toga, Program ekonomskih reformi za period 2024-2026. godine predviđa reviziju postojećih zakona o oporezivanju nekretnina, s ciljem uvođenja progresivnih stopa za vlasnike više nekretnina. Ova inicijativa nije izolovana; slični planovi se razmatraju i u drugim dijelovima zemlje, uključujući Sarajevski kanton, gdje su cijene nekretnina naduvane i gdje postoji veliki broj praznih stanova.

Očekuje se da će ove promjene pomoći u “otključavanju” nekretnina, stabilizaciji tržišta i pravednijem raspoređivanju stambenih resursa, koristeći progresivno oporezivanje kao alat za postizanje dugoročnih ekonomskih i socijalnih ciljeva zajednice.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija