U Banjaluci za mjesec dana prijavljena 24 slučaja nasilja u porodici

U Banjaluci su od početka godine evidentirane 24 prijave nasilja u porodici, a tokom prošle godine zabilježeno je 487, rečeno je u banjalučkoj Policijskoj upravi.

“Osnovna aktivnost prilikom postupanja po prijavi nasilja u porodici je zaštita sigurnosti žrtve na način da se nasilje zaustavi ili spriječi njegovo ponavljanje, vodeći računa o izbjegavanju dodatne viktimizacije i povređivanja žrtve”, istakli su u banjalučkoj policiji.

Policijski službenici, kako navode, dužni su da preduzmu sve neophodne mjere i radnje s ciljem zaštite i pomoći žrtvama nasilja u porodici.

Iz Policijske uprave dodaju da na licu mjesta prikupljaju što više početnih informacija, odnosno vrijeme i mjesto konkretnog događaja, podatke o učiniocu, te druge činjenice i okolnosti od značaja.

Nakon što dobiju prijavu, iz policije ističu da su dužni da odmah obavijesti nadležni Centar za socijalni rad, radi pružanja zaštite žrtvi, pravne pomoći, psihosocijalne i druge podrške radi njene zaštite.

O izvršenom nasilju u porodici, policijski službenik obavještava nadležnog okružnog javnog tužioca, te vrši procjenu rizika u skladu sa zakonom, dok je metodologija izrade procjene rizika propisana Opštim protokolom o postupanju koja se dostavlja nadležnom Centru za socijalni rad.

Iz Policijske uprave Banjaluka za Srnu naveli su da postupanje u slučajevima nasilja u porodici zahtjeva saradnju svih subjekta zaštite žrtava.

“Policijski službenici uspostavljaju saradnju sa drugim institucijama, ustanovama, organima, organizacijama i službama koje učestvuju u sprečavanju i suzbijanju nasilja u porodici”, navode u Policijskoj upravi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79