U Barceloni lišen slobode Ado Alagić zvani Lav

U Barceloni je lišen slobode Ado Alagić zvani Lav koji je u BiH optužen za mučenje zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine gdje je bio zadužen za čuvanje logoraša.

Španska nacionalna policija slobode je lišila u Barceloni Adu Alagića zvanog Lav, 61-godišnjeg državljanina BiH, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog optužbi u umiješanost u ratne zločine tokom rata u BiH.

Španska policija ga je tražila od februara, kada je za njim raspisana potjernica iz Bosne i Hercegovine, javlja Klix.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine u logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine, njegovog rodnog mjesta. Konkretno, za njim se traga zbog krivičnog djela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopćeno iz policije.

Logor Gabela ili Zatvor Gabela bio je zatvorski logor kojim je upravljala “Hrvatska zajednica Herceg-Bosna” i Hrvatsko vijeće odbrane u Gabeli. Logor se nalazio nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi.

Lišenje slobode ovog bjegunca izvršeno je u Španiji 15. septembra i trenutno se nalazi u pritvoru.

Alagić, koji je koristio lažni identitet, lociran je u Barceloni, a policija procjenjuje da je u Španiji živio više od godinu dana. Vlasti su Alagiću pokušavale suditi od 2017. godine no on je bio nedostupan pravosudnim organima u našoj zemlji.

Podsjetimo, Ado Alagić je 2016. godine osuđen na jednu i po godinu robije nakon što je priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio dužnost redara u drugom logoru – Dretelj, tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79