U Beogradu i danas protesti: Očekuje se više hiljada građana

Šesti protest Srbija protiv nasilja bit će održan danas, s početkom od 18 okupljanjem na platou ispred Skupštine Srbije. Protesti su počeli nakon dva masovna ubistva koja su se u maju dogodila u Beogradu i Mladenovcu, nakon čega je nezadovoljstvo građana aktuelnom vlasti poraslo.

Cilj protesta, koji na ulice Beograda izvodi i više od 50.000 građana, ovoga puta bit će stvaranje takozvanog prstena ili obruča oko Vlade Srbije, u Nemanjinoj ulici – najavili su organizatori.
Kako su najavili organizatori, proevropska opozicija, koja je definisala zahtjeve protesta Srbija protiv nasilja i koja svoju ulogu u ovoj najmasovnijoj pobuni naroda još od petooktobarske revolucije vidi kao tehničku – trasa današnjeg protesta biće od Skupštine Srbije, pored Tašmajdanskog parka do Pravnog fakulteta, odakle će se Beogradskom ulicom spustiti do Slavije i potom Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, oko koje će se napraviti prsten.

Neki od zahtjeva koje su okupljeni na protesti ranije postavili, a traže ih i dalje su smjenjivanje Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje, kao i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Prethodnih pet protesta okupili su ogroman broj ljudi, a okarakterisani su kao najmasovnija okupljanja u Srbiji u posljednjih 20 godina. Mnogi ih, također, porede sa petooktobarskim protestima (5. 10. 2000. godine) kada je s vlasti smaknut Slobodan Milošević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79