U BiH broj slučajeva trovanja hranom gotovo se udvostručio

U BiH broj slučajeva trovanja hranom gotovo se udvostručio


Iako se o trovanju hranom često ne govori, brojke iz Godišnjeg izvješća o zaraznim bolestima u Federaciji Bosne i Hercegovine ukazuju na ozbiljan problem.

U Zdravstveno-statističkom godišnjaku FBiH za 2022. navodi se da su u 2022. zabilježena 243 slučaja zaraznog trovanja hranom. Prethodne godine bilo ih je 199, a u 2020. 140.

U protekle dvije godine, Banja Luka suočila se s nizom slučajeva trovanja hranom, pri čemu su tri slučaja trovanja i 33 slučaja obolijevanja od salmoneloze zabilježena. Najčešći uzroci zaraze bili su zaraženo meso, sladoled, kolači s kremom i majoneza.

Prema informacijama iz Doma zdravlja Banja Luka, u 2022. godini prijavljena su tri slučaja trovanja hranom i 33 slučaja salmoneloze, što se ponovilo i u 2023. godini. Iako nema novih prijava od početka 2024. godine, važno je naglasiti potrebu za povećanom sviješću o higijenskim standardima u pripremi i konzumaciji hrane.

Prvi simptomi trovanja hranom uključuju povraćanje, proljev i povišenu tjelesnu temperaturu, s trajanjem nekoliko dana. Iz Doma zdravlja ističu da se liječenje provodi inicijalnom terapijom, uključujući nadoknadu tekućine infuzijskim rastvorima i simptomatsku terapiju. Teže slučajeve upućuju se na bolničko liječenje.

Trovanje hranom u Banjoj Luci odnosi se na različite uzročnike, od zagađene hrane do bakterija i njihovih otrova. U izvještaju se posebno naglašava prisutnost salmonele, bakterije koja uzrokuje salmonelozu. Zaraženo meso identificirano je kao najčešći izvor zaraze.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija