U BiH marže na piletinu čak 62 posto

U BiH marže na piletinu čak 62 posto


U posljednjim godinama, cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini znatno su porasle, što je ozbiljno povećalo troškove života za mnoge porodice.

Prema najnovijim podacima, posljednji potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u zemlji iznosiila je gotovo 3000 KM, a čak 41,37 posto tih troškova odnosi se na hranu.

Jedan od ključnih faktora koji doprinose ovom problemu su visoke veleprodajne i maloprodajne marže, koje su identificirane tokom inspekcijskih nadzora i provjera cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština.

Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine provelo je inspekcijske nadzore u pet trgovačkih lanaca u aprilu ove godine, te ponovno 31. maja, u cilju identificiranja visokih marži na određenim proizvodima.

Najnoviji izvještaji pokazuju kako su marže na nekim proizvodima bile iznimno visoke. Kao za primjera, marža na pšenično brašno kretala se od 5,5 do 14,6 posto u veleprodaji i od 3,24 do 8,36 posto u maloprodaji. Slično visoke marže bile su prisutne i kod bijelog hljeba, gdje su se kretale od 6,8 do 22,10 posto u maloprodaji. Marže na mlijeko, ulje, šećer, jaja, svježe meso te deterdžente također su bile visoke u maloprodaji, što je dodatno opteretilo potrošače.

Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine reagiralo je na ovu situaciju donošenjem nove odluke o propisivanju maksimalnih marži za određene osnovne životne namirnice i druge proizvode. Cilj ove odluke je osigurati da marže budu na ekonomski opravdanoj razini i da trgovci ne ostvaruju nepošteno visok profit na tim proizvodima. Nova odluka je stupila na snagu 12. novembra ove godine i proširila broj proizvoda na koje se primjenjuje, s devet na ukupno 15.

Ministarstvo trgovine ističe da su marže na pojedinim proizvodima, kao što su hljeb, šećer, jaja i deterdženti, bile iznimno visoke i ocjenjuje kako trebaju biti na razini koja osigurava pozitivno poslovanje trgovaca, ali ne i stjecanje neprihvatljivo visokog profita.

Ova inicijativa Ministarstva trgovine predstavlja korak prema zaštiti potrošača od visokih cijena hrane i drugih osnovnih potrepština u Bosni i Hercegovini. Potrošači se nadaju da će ova nova regulacija dovesti do smanjenja troškova života i poboljšanja njihove ekonomske situacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija