U BiH na kredit ne žive samo građani, već i entiteti, pa i država

U BiH na kredit ne žive samo građani, već i entiteti, pa i država


Bez inozemnog novca, stranih finansijskih institucija, ali i dijaspore teško bi preživjeli i građani i država.

Vlada FBiH primila je na znanje informaciju o vanjskom i unutarnjem dugu u FBiH na dan 31. decembra 2022. Na kraju prošle godine, ukupni dug Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) iznosio je 6,475 milijardi KM, što je čak 22,06% BDP-a. Od ovog duga, 83,56% čini vanjski dug, dok preostalih 16,44% predstavlja unutarnji dug.

Ovi brojevi ukazuju na visoku razinu zaduženosti FBiH, pri čemu većina vanjskog duga potječe iz bilateralnih i multilateralnih kredita od financijskih institucija poput Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske investicijske banke (EIB) i drugih. Ova zaduženost koristi se za financiranje infrastrukturnih projekata i proračunske podrške.

Osim FBiH, cijela Bosna i Hercegovina također se suočava s problemom javnog duga. Prema informacijama Ministarstva finansija i trezora BiH, javni dug BiH na kraju prošle godine iznosio je 13,8 milijardi KM, od čega je 9,8 milijardi KM vanjskog duga, a 3,2 milijarde KM unutarnjeg duga. Ovi brojevi predstavljaju zabrinjavajuću razinu zaduženosti za cijelu državu.

Da bi se nosili s ovim izazovima, Bosna i Hercegovina ovisi o vanjskim izvorima finansiranja, stranim finansijskim institucijama i dijaspori.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija