U BiH poremećaji na tržištu: Nestašica antibiotika kojeg neće biti do idućeg ljeta

U BiH poremećaji na tržištu: Nestašica antibiotika kojeg neće biti do idućeg ljeta


Farmaceutska firma Pliva obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode o nestašici antibiotika Klavocin, serije DT 875 mg/125 mg tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta. Ovaj lijek, koji sadrži amoksicilin i klavulansku kiselinu, koristi se za liječenje raznih infekcija kod odraslih i djece, uključujući infekcije srednjeg uha, sinusa, dišnih putova, mokraćnih putova, kože, mekih tkiva, te infekcija zuba i kostiju.

Prema navodima Plive, nestašica će trajati do sredine iduće godine zbog problema u proizvodnji. Ova nestašica dolazi u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina suočava s općim nedostatkom lijekova, koji su uzrokovani različitim faktorima, uključujući promjene u uvozu, distribuciji i proizvodnji.

Na početku godine, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izvijestila je o privremenim nestašicama više od 25 vrsta lijekova, među kojima su bili Bonviva, Norditropin, Zyprexa, Plavix, i mnogi drugi. Nataša Grubiša iz Agencije navela je da su mnoge od ovih nestašica bile privremene, često uzrokovane komercijalnim razlozima, promjenama u uvozničkim i distributerskim mrežama, te reorganizacijama proizvodnje.

Tokom godine, BiH se suočila s privremenim nestašicama antibiotika Ospen i Amitriptilina, dok su neki lijekovi, poput Maprotilina, trajno povučeni s tržišta. Također je prijavljen trajni prekid opskrbe hormonom rasta Somatropin, koji je zamijenjen drugim proizvođačem, te lijek Trulicity za dijabetičare.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija