U BiH prosječna plaća 1262 KM, a u Hrvatskoj 1150 eura

Razlike u visini plaća i cijenama između Bosne i Hercegovine i Hrvatske su i više nego očigledne, ostavljajući građane BiH suočenim s teškoćama preživljavanja. Dok je prosječna neto plaća u BiH za juni 2023. iznosila 1262 KM, u Hrvatskoj je ta brojka bila mnogo viša – čak 1150 eura.

Uprkos nižoj prosječnoj plaći u BiH, cijene hrane i usluga u zemlji rastu brzo, stvarajući sve veći financijski pritisak na građane. Cijene hrane su porasle za 10,2%, a potrošačke cijene su se povećale za 4,9% u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, u Hrvatskoj, prosječna neto plaća za junu 2023. iznosila je 1150 eura, što je gotovo dvostruko više u usporedbi s plaćom u BiH.

Trenutno, prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi gotovo isto koliko i prosječna plaća u BiH – međutim, uz značajnu razliku u kupovnoj moći. Ovo postaje posebno vidljivo kada se usporede cijene prehrambenih proizvoda. Na primjer, prosječna cijena litre ulja u BiH iznosi oko 3,30 KM, dok je u Hrvatskoj prosječna cijena litre ulja znatno viša – 1,29 eura.

Potrošačka košarica za juni 2023. u BiH iznosila je 2768,40 KM, a pokrivenost prosječnom plaćom bila je samo 44,54%. Usporedba cijena hrane između BiH i Hrvatske pokazuje razliku u kupovnoj moći. Na primjer, mlijeko BiH košta 2,30 KM, dok je isti proizvod u Hrvatskoj dostupan po višoj cijeni od 1,40 eura. Slično je i s drugim proizvodima poput kruha, mesa, voća i mliječnih proizvoda.

S obzirom na teškoće u vezi s visokim cijenama hrane i usluga, mnogi građani BiH pronalaze alternativne načine snalaženja.

Ukupno gledajući, razlike u plaćama i cijenama između BiH i Hrvatske predstavljaju veliki izazov za građane BiH, potičući ih da traže rješenja kako bi se nosili s finansijskim pritiscima i sve većim troškovima života.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79