Foto: Operation EUFOR Althea
U BiH stigao rezervni bataljon EUFOR-a, a ne NATO-a kako je tvrdio Zvizdić

U BiH stigao rezervni bataljon EUFOR-a, a ne NATO-a kako je tvrdio Zvizdić


U Bosnu i Hercegovinu stigao je rezervni bataljon, što je izazvalo različite interpretacije i nejasnoće u vezi s njegovim identitetom.

Dok su iz ministarstva odbrane i EUFOR-a potvrdili da su u zemlju stigle snage EUFOR-a, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, tvrdio je ranije da se radi o bataljonu NATO-a.

Naime, prema informacijama iz ministarstva odbrane i EUFOR-a, u Bosnu i Hercegovinu su stigle snage EUFOR-a iz Francuske, u sklopu Strateških rezervnih snaga.

Generalni komandant EUFOR-a, generalmajor Laszlo Sticz, potvrdio je dolazak francuskih snaga koje će ostati u zemlji mjesec dana. Ove snage, zajedno s trupama iz Rumunije i Italije, formiraće multinacionalni element veličine jednog bataljona pod komandom EUFOR-a.

Raspoređivanje ovih snaga nazvano je “Vježba Meleager” i ima za cilj povećanje saradnje i interoperabilnosti između EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i podršku lokalnim vlastima u održavanju sigurnog okruženja.

Unatoč jasnim informacijama koje su stizale iz EUFOR-a i ministarstva odbrane, Zvizdić je tvrdio da se radi o bataljonu NATO-a.

NATO je, u međuvremenu, pozdravio privremeno raspoređivanje strateških rezervnih snaga u Bosni i Hercegovini kao podršku operaciji Althea koju vodi EUFOR, potvrđujući njihovu ulogu u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija