U BiH sve više djece u kriminalu

U BiH sve više djece u kriminalu


U KPZ-u Orašje trenutno se nalazi 18 maloljetnika, dok je na izvršenju vaspitne mjere u Odjeljenju Vaspitno-popravnog doma u Banjoj Luci trenutno smješteno njih četvero

Šesnaestogodišnjak nožem zaklao mladića u kafiću, maloljetna unuka sa drugaricom ugušila nanu, palicom pretukao vršnjaka…

Samo su neki od naslova objavljenih u medijima tokom prošle godine, a u kojima su protagonisti maloljetnici. Iako je često riječ o djeci mlađoj od 15 godina, struktura i brutalnost njihovih krivičnih djela jednake su onima koje počine punoljetne osobe. Prema izvještajima nadležnih institucija, maloljetnici najčešće vrše imovinska krivična djela, ali su evidentirani i kao počinioci nasilja i krivičnih djela protiv spolnog integriteta.
Druga strana zakona

I dok policijske agencije iz godine u godinu primjenjuju niz mjera prevencije maloljetničke delinkvencije, psiholozi navode da je sve više maloljetnika sa druge strane zakona, kao i da su svake godine sve teža (ne)djela koja čine.

Maloljetnici koji su u sukobu sa zakonom, a kojima je izrečena zavodska odgojna mjera upućivanja u Odgojno- popravni dom i kazna maloljetničkog zatvora sa područja FBiH smješteni su u Odjeljenju za maloljetnike (Odgojno- popravni dom i Maloljetnički zatvor) Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Orašju.

– Broj maloljetnika koji su smješteni u Odjeljenju za maloljetnike (Odgojno-popravni dom i Maloljetnički zatvor) Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Orašju je 18 maloljetnika od 15 do 23 godine. Broj ženskih je četiri, a muških 14, kazali su za Oslobođenje u Kazneno-popravnom zavodu Orašje, gdje ističu da se “brojno stanje maloljetnika u proteklih pet godina povećava svake godine nekih 20 posto”.

Na naš upit zbog kojih krivičnih djela se maloljetnici najčešće nalaze u ovoj ustanovi, dodaju: “Najčešća su ubistva, teška krađa, spolni odnos sa djetetom, teška tjelesna povreda, krađa, razbojništvo, nasilje u porodici, oštećenje tuđe stvari, ugrožavanje sigurnosti, nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari, sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje, čedomorstvo.”

Maloljetnicima koji se nalaze u Odjeljenju za maloljetnike KPZ-a u Orašju, prema Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku izrečene su zavodske odgojne mjere upućivanja u odgojno-popravni dom koje mogu trajati najkraće šest mjeseci, a najduže četiri godine i kazna maloljetničkog zatvora koja ne može biti duža od deset godina.

U ovoj ustanovi je i troje maloljetnika osumnjičenih za brutalno ubistvo 74-godišnje Safije S. u sarajevskom naselju Mahmutovac. Za ovaj zločin se terete 14-godišnja unuka oštećene i njena godinu starija prijateljica, te 16-godišnjak koji se sumnjiči za pomoć počinitelju nakon izvršnog krivičnog djela.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, djevojčice su staricu udavile, a potom su imale namjeru da to prikažu kao prirodnu smrt. Međutim, obdukcijom je utvrđeno da je riječ o ubistvu.

Na izvršenju vaspitne mjere u Odjeljenju Vaspitno-popravnog doma u Banjoj Luci, trenutno se nalaze četiri maloljetnika muškog pola, od 17 do 19 godina, zbog krivičnih djela protiv imovine i lica, neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i pokušaj ubistva, potvrđeno je za Oslobođenje u Ministarstvu pravde RS-a. Navode da su tokom 2022. i 2021. u pomenuto odjeljenje primljena tri maloljetnika.

– Taj broj je u odnosu na prethodni period znatno manji. U 2020. su primljena dva maloljetnika, godinu ranije deset, 2018. je primljen jedan maloljetnik. U 2017. godine je primljeno pet maloljetnika, 2016. i 2015. je bilo njih sedam, a 2014. godini je primljeno 12 maloljetnika u ovu ustanovu, pojašnjeno je u Ministarstvu pravde RS-a.

Ističu da se maloljetnici koji su počinili krivična djela na području Republike Srpske smještaju u Vaspitno-popravni dom u Banjoj Luci ili u Odjeljenje maloljetničkog zatvora, koji predstavlja dio organizacione strukture Kazneno-popravnog zavoda Istočno Sarajevo.

– Gdje će biti smješteni, ovisi od odluke suda koji cijeni vrstu krivičnog djela i njegove posljedice, stepen krivične odgovornosti i druge bitne činjenice. Dakle, u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka nalazi se Odjeljenje Vaspitno-popravni dom u koje se smještaju maloljetna lica muškog spola na izvršenje vaspitne mjere upućivanja u vaspitno-popravni dom u trajanju od najmanje šest mjeseci a najviše četiri godine, kažu u Ministarstvu pravde RS-a. Kada je riječ o Odjeljenju maloljetničkog zatvora koje je dio organizacione strukture Kazneno-popravnog zavoda Istočno Sarajevo, prema podacima koje su nam dostavili, na izdržavanju kazne trenutno se nalaze dva lica muškog spola, od 25 i 23 godine, zbog krivičnog djela razbojništvo i nanošenje teških tjelesnih povreda, te zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina u pokušaju.
Izricanje sankcije

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 2021. tužilaštva u BiH su riješila 415 prijava o počinjenom krivičnom djelu za maloljetne osobe, što je u odnosu na godinu ranije manje za pet prijava. Od ukupnog broja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu za maloljetne osobe u 2021. godini, po vrstama odluke za njih 46,3 posto je odbačena prijava, 6,3 posto pripremni postupak je obustavljen i za 47,5 posto slučajeva podnijet je prijedlog za izricanje sankcije. Izrečeno je 69 kaznenih sankcija i to odgojnih mjera u 94,2 posto slučajeva, a kazna maloljetničkog zatvora 5,8 posto piše Oslobođenje


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija