U BiH više od 2000 migranata, uglavnom samaca od 18 do 35 godina

U BiH više od 2000 migranata, uglavnom samaca od 18 do 35 godina


U Bosni i Hercegovini trenutno boravi 2038 migranata raspoređenih u četiri privremena prihvatna centra, dok je broj prijava za azil zabilježio porast od 35% u prva dva mjeseca ove godine u poređenju s istim razdobljem prošle godine, saznaje Srna iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Prema informacijama iz Službe za poslove sa strancima, u četiri privremena prihvatna centra trenutačno boravi 2038 migranata. Sarajevski kanton ima 876 ilegalnih migranata, dok ih je u Unsko-sanskom kantonu 1121. Većinom su to samci u dobi između 18 i 35 godina.

U prvih dva mjeseca 2024. godine otkriveno je 3550 ilegalnih migranata, što predstavlja povećanje od 35% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Od tog broja, 2907 migranata izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil.

Procedura registracije migranata uključuje uzimanje biometrijskih podataka i ispunjavanje upitnika prilikom dolaska u privremene prihvatne centre. Nakon registracije, osobe dobivaju potvrdu o iskazanoj namjeri za azil koja je važeća 14 dana.

Služba za poslove sa strancima naglašava da je Bosna i Hercegovina prepoznata kao tranzitno područje za migrante na putu prema zemljama Europske unije. Tokom 2023. godine otkriveno je 34.409 migranata, a od 2018. godine, kada je migrantska kriza započela, registrirano je više od 150.000 osoba u ilegalnom statusu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija