U Bosni sve može: Firma HP Investing nema dozvolu, a vrši eksploataciju kamenoloma u Bijeloj

Foto: Herecgovina.info

Firma HP Investing nikada nije dobila vodnu dozvolu za kamenolom u Bijeloj.

Nikada firma HP Investing nije dobila potrebnu vodnu dozvolu za rad u kamenolomu u Bijeloj, iako je to osnovni korak prije početka eksploatacije, otkriva Hercegovina.info.

Kompanija iz Mostara prvo je dobila prethodnu vodnu saglasnost od Agencije za vodno područje Jadranskog mora, ali je kasnije odbijena zahtjevu za vodnu dozvolu koja je ključna za rad. Iz Agencije su naveli da nisu ispunjeni uvjeti za dobivanje te dozvole.

Godine 2015. – prethodna vodna saglasnost

Prvi korak je 2015. godine bio dobivanje prethodne vodne saglasnosti od Agencije za vodno područje Jadranskog mora sa sjedištem u Mostaru. Međutim, ova dozvola je istekla prije nego što su uspjeli dobiti ključnu vodnu dozvolu.

Mart 2018. – ključni korak: HP Investingu odbijena vodna dozvola

Važan korak u procesu je bio mart 2018. godine kada je HP Investingu odbijena vodna dozvola od strane Agencije za vodno područje Jadranskog mora. Ova dozvola je neophodna za rad, ali kompanija nije ispunila uslove.

Zašto nisu dobili potrebne dozvole?

Agencija za vodno područje Jadranskog mora otkrila je da HP Investing nije ispunio uvjete potrebne za vodnu dozvolu. To je rezultiralo odbijanjem zahtjeva i stavljanjem u pitanje legalnosti njihovog rada.

Maj 2018. – vodna saglasnost

Nakon što su odbijeni za dobivanje ključne vodne dozvole, HP Investing je zatražio vodnu saglasnost kao zamjenu. Iako su je dobili, to nije bilo dovoljno za legalan rad.

Nakon vodne saglasnosti, HP Investing nikada više iza toga nije poslao zahtjev za dobivanjem vodne dozvole koja je ključna za rad, a cijelo vrijeme su bez potrebne vodne dozvole radili na eksploataciji kamena na lokalitetu ‘Bijela’.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79