U cijeloj BiH nije ista situacija: U ovim kantonima je odgođena nastava

U cijeloj BiH nije ista situacija: U ovim kantonima je odgođena nastava


Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona donio je odluku o obustavljanju do daljnjeg nastave u osnovnim i srednjim školama te na Univerzitetu u Zenici – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, koji je predsjedavao sjednicom tog štaba.

“Upoznati smo s odlukom Federalnog štaba i ona samo potvrđuje da smo ispravno postupili. Ne postoje medicinske indikacije, ali smo odluku donijeli kako bismo umirili javnost. S tim što svoju odluku nismo htjeli ograničavati na 15 dana, jer ne vjerujemo da se može stanje poboljšati ili pogoršati u tih 15 dana. Zato smo se odlučili da prekinemo nastavu dok se ne steknu svi uslovi – kaže Jupić, koji napominje da će u tom kantonu uskoro i proljetni raspust.

Proljetni raspust, koji traje sedmicu dana, u tom se kantonu realizira u zadnjoj sedmici marta, piše Hayat.

“Dobili smo i uvjeravanje od ministra obrazovanja Spahije Kozlića da prekid nastave neće utjecati na realizaciju nastavnog procesa, koji je većim dijelom i realiziran, pa će đacima biti priznata nastava – ističe Jupić.

Što se tiče tri zaražene osobe, sva tri člana iste porodice koji su od jučer smješteni u depadansu Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, njihovo je stanje i dalje nepromijenjeno.

U TUZLANSKOM KANTONU BEZ DJECE U OBDANIŠTIMA

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona obavještava javnost da od sutra u naredne dvije sedmice neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, te na visokoškolskim ustanovama na području Tuzlanskog kantona.

Tuzlanskom kantonu roditeljima i starateljima svojih polaznika predlože da, ukoliko je to moguće, djecu u naredne dvije sedmice ne dovode u obdaništa.

Ministarstvo će, uzimajući u obzir da ne može prekinuti rad ovih ustanova, predškolskim ustanovama i centrima za obrazovanja odraslih dostaviti preporuke za dalji rad i postupanje, a posebno u dijelu čišćenja, dezinfekcije i provjetravanja prostorija.

OBUSTAVA NASTAVE U BRČKOM ZBOG KORONAVIRUSA

Vlada Brčko distrikta donijela je Odluku o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta BiH od epidemije zarazne bolesti koronavirusa (COVID-19), na osnovu koje je naloženo šefu Odjeljenja za obrazovanje da od sutrašnjeg dana obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama na području Distrikta.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić rekao je nakon vanredne sjednice da je takva odluka donesena na osnovu odluka Svjetske zdravstvene organizacije i trendova koji su aktuelni u ostatku BiH i državama u okruženju, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

Šef odjeljenja za obrazovanje će od sutrašnjeg dana obustaviti nastavu u svim osnovnim i srednjim školama, kao i u visokoškolskim ustanovama. Ova mjera će trajati dok postoji opasnost od ugrožavanja stanovništva od koronavirusa, a svakih sedam dana će se raditi procjena novonastalog stanja. Krizni štab, kao i ostali članovi Vlade zaduženi su da kontinuirano rade na mjerama koje će olakšati stanovnicima život u narednim danima u smislu da se prevenira pojava i širenje virusa među stanovnicima Brčko distrikta – istakao je Domić.

Obustavlja se nastava u Kantonu Sarajevo u narednih 15 dana

Shodno Naredbi Federalnoga kriznoga stožera od 11. 03. 2020. godine, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je Naredbu koja danas stupa na snagu i kojom se obustavlja nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo u trajanju od 15 dana.

U narednih 15 dana , obustavlja se i održavanja sportskih treninga za djecu i mlade u Kantonu Sarajevo.

U naredbi kantonalnog Kriznog štaba stoji da se kontinuirano i do daljnjeg obustavljaju svi odlasci zdravstvenih radnika u inostranstvo na organizirane stručne i naučne skupove kao i na turistička putovanja.

Krizni štab Federacije BiH predložit će da se na dvije sedmice obustavi nastava u školama i fakultetima u FBiH. Ovu informaciju iznio je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić. Odluka bi danas trebala biti zvanično saopćena svim školama i fakultetima.

Nastava će biti obustavljena na dvije sedmice u svim školama i fakultetima, ali također će biti obustavljeno igranje predstava u pozorištima, ali i neke sportske aktivnosti.

Ovo su posljednje mjere koje se poduzimaju nakon sve ozbiljnije situacije u vezi s koronavirusom u Evropi, ali i regiji. U BiH je do sada potvrđeno sedam slučajeva zaraženih koronavirusom.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo već ranije je zatražilo da se nastava odvija online putem kao preventivna mjera u narednom periodu.

KRIZNI ŠTAB BPK ZA PRAĆENJE KORONAVIRUSA ZABRANIO JAVNA OKUPLJANJA

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nema slučajeva zaraženih koronavirusom, a u okviru preventivnih mjera Kantonalni krizni štab zabranio je javna okupljanja.

Na današnjoj sjednici razmatrana je aktuelna situacija te druge mjere i preporuke koje bi trebale doprinijeti prevenciji od zaraze.

Prema naredbi Federalnog kriznog štaba imali smo preporuke da se sva javna okupljanja zabrane, odnosno odgode, tako da smo i mi donijeli odluku za neka najavljena javna okupljanja na području našeg kantona. Takođe, dobili smo naredbu da se ljudi koji dolaze iz ugroženih područja stave pod zdravstveni nadzor, što je jako bitno. Do sada smo imali sedam takvih osoba od kojih je pet izašlo iz zdravstvenog nadzora odnosno 14-dnevne kućne izolacije i nisu imali simptome koronavirusa – pojasnila je predsjednica Kriznog štaba BPK Goražde Medina Bičo.
Ona je dodala da je osiguran jedan dio testova te obavljena edukacija i nabavljen dio opreme za zdravstvene radnike.

RODITELJI TRAŽE ODRŽAVANJE ONLINE NASTAVE: OD I DO IV RAZREDA INSTRUKCIJE PUTEM VIBERA

Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo zatražilo je od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da, kao mjeru predostrožnosti zbog koronavirusa, uvedu online nastavu.

Među roditeljima raste zabrinutost za zdravlje i sigurnost djece zbog širenja COVID-19 virusa, zbog čega je UO Vijeća roditelja KS predložio mjeru hitne obustave nastave i izvođenje online nastave kao preventivnu mjeru u narednom periodu, kao prevencija suzbijanja širenja koronavirusa.

“Iz vremena provođenja ankete o izvođenju online nastave, iz Ministarstva smo tada dobili objašnjenje šta podrazumijeva izvođenje online nastave ‘Izvođenje online nastave umjesto nastave u učionicama’ gdje je navedeno obrazloženje: ‘Za vrijeme trajanja ove epizode odvija se online nastava za učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola i učenike od prvog do četvrtog razreda srednjih škola. Za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola profesorica razredne nastave će roditeljima dati upute putem Vibera – navodi Vijeće roditelja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija