U Danskoj ukinute sve mjere restrikcije uvedene zbog korone

Danci su od danas odbacili sve mjere restrikcije uvedene zbog virusa korona, uključujući posebne Covid pasoše koji su bili obavezni za ulazak u noćne klubove.

Covid pasoši uvedeni su u martu 2021. godine, kada je Kopenhagen polako počeo ublažavati ograničenja.

Ove propusnice ukinute su na svim mjestima 1. septembra, osim u noćnim klubovima, gdje od danas više neće biti potrebni. U subotu, 11. septembra, će biti održan koncert u Kopenhagenu uz prisustvo oko 50.000 ljudi, i sve karte su prodate. Ovo će biti prvi ovakav događaj u Evropi.

“Naš cilj je slobodno kretanje. Ono što će se sada dogoditi je da će virus cirkulisati i da će pronaći one koji nisu vakcinisani”, rekla je epidemiologinja Lone Simonsen za AFP.

Ona je dodala da virus sada više nije društvena prijetnja, zahvaljujući vakcini.

“Vakcine su do sada pružale imunitet od novih sojeva, ali ako se pojave sojevi otporni na vakcinu, morat ćemo preispitati svoju strategiju”, rekla je Simonsen.

Uz oko 500 dnevnih slučajeva zaraze virusom korona i stopom reprodukcije od 0,7, danske vlasti kažu da drže virus pod kontrolom.

Međutim, ministar zdravlja Magnus Hojnike obećao je da Vlada Danske neće oklijevati u brzom ponovnom uvođenju ograničenja ako bude potrebno.

Vlasti insistiraju na tome da povratak normalnom životu mora biti praćen strogim higijenskim mjerama i izolacijom oboljelih.

Danska je saopćila da će pomno pratiti broj hospitalizacija – trenutno nešto manje od 130 – i provesti pedantno sekvenciranje kako bi pratila virus.

Osim toga, treća doza vakcine je od 9. septembra na raspolaganju rizičnim grupama. Putnici koji ulaze u Dansku moraju i dalje predočiti ili Covid pasoš ili negativan PCR test, a maske su obavezne na aerodromima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79