U Doboju tajkun kupio zemljište i staru zgradu Općine: “78 stabala u gradskom parku će da posijeku?”

U Doboju je srušena stara zgrade opštine, a u toku je raščišćavanje zemljišta. Sve se dešava nakon što je stari objekat u Hilandarskoj ulici, zajedno sa zemljištem prodat privatniku za oko dva miliona KM.

Odluku je u proljeće ove godine donijela većina odbornika u Skupštini grada Doboj.

Zabrinuti građani javili su se redakciji N1 sa tvrdnjom da je sve kupio biznismen Petar Ninković, vlasnik građevinske firme Invest gradnja, te da namjeravaju da u srcu grada izgrade stambeno poslovni objekat.

“Kako smo čuli, čak 78 stabala u gradskom parku će da posijeku, da ponište dio ulice, a sve kako bi se pogodovalo krupnom kapitalu, odnosno da bi lokacija za tu privatnu zgradu bila što veća”, rekao je jedan od građana koji podržava Udruženje ‘Budimo ljudi’.

Sva opštinska administracija ranije je iseljena iz dotrajalog objekta, a preselili su se većinom u prostorije Slobomir P univerziteta, koji je dio grupacije Slobomir, vlasnika Slobodana Pavlovića koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2021. godine.

Grad Doboj je zgradu SPU, prema odluci Skupštine grada, kupio za smještaj Gradske uprave, za 12.764.000 KM, a u ulozi prodavca našao se Gordan Pavlović, odnosno njegova kompanija “Pavgord” iz Foče. Fočanski biznismen je još za života svog imenjaka Slobodana Pavlovića 2019. godine preuzeo njegovu, nekadašnju profitabilnu “Pavlović International bank”, prethodno otkupivši potraživanja nekadašnje, takođe propale “Bobar banke”, koja je kreditirala kompaniju “Slobomir” u milionskim iznosima, piše Antkorupcija.ba.

Nezvanično, dio gradske administarcije u Doboju smješten je i u privatnoj zgradi, ali nema odgovora da li su te prostorije iznajmljivane ili kupljene.

Gradonačelnik Boris Jerinić danas ne odgovara na naše pozive.

Ranije je izjavio da je Doboju potrebna nova upravna zgrada:

“Zgrada opštine, kako je zovemo, stara, znate šta je bila? Sjedište željezare koja je trebala biti izgrađena u Doboju, pa napravljen privremeni objekat dok se ne izgradi željezara. Tadašnja politika je odvela željezaru u Zenicu. E, sada hoćemo li mi imati neku emotivnu vezu? Ne, ja je nemam i ne vidim šta je sporno. A svi oni koji su radili u Gradskoj upravi znaju da na trećem spratu su mogli naći slijepog miša”, izjavio je nekoliko mjeseci prije rušenja Jerinić.

Doboj namjerava da uz pomoć Vlade Republike Srpske izgradi novu gradsku administraciju, na lokaciji nove crkve, na mjestu gdje su sada livade i bašte.

Za sutra u 11 časova najavljena je javna rasprava o svemu, a prisustvo je najavila i grupa građana koja se zalaže da Doboj konačno u centru dobije i centralno spomen obilježje za 2200 poginulih boraca. Traže i vraćanje prodatog zemljišta opštini, te gradnju nove upravne zgrade gradske administaracije na staroj lokaciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79